zapłata do pierwotnego wierzyciela po zawiadomieniu o przeniesieniu wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku malgosia_aga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgosia_aga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Proszę o pomoc, opinię. Dotyczy Intrum i TPSA. Ta wierzytelność NIE jest przedawniona. Faktury zostały wystawione w 2012 (między marcem a sierpniem 2012).

W maju 2012 r. rozwiązałam umowę z TPSA (na Neostradę i usługi tel. stacjonarnej). W to miejsce podpisałam umowę z Orange na mobilny internet i telefon domowy. TPSA i Orange to ta sama spółka, czyli nadal pozostaję klientem tej samej spółki, tylko korzystam z ich innych produktów/usług.

Pod koniec obowiązywania umowy TPSA przesłała mi dodatkowe faktury. Nie zgadzałam się z nimi, lecz wyjaśnianie odłożyłam na później, nie załatwiłam od razu, przespałam sprawę. Naliczają mi odsetki, ale to oczywiste, to mój koszt za odłożenie na później.

W sumie mój dług do TPSA to 800 PLN. Chcę to uregulować.

W październiku 2012, otrzymałam od TPSA zawiadomienie o przeniesieniu wierzytelności na Intrum. I od 1,5 miesiąca otrzymuję pisma i telefony od Intrum.

Pytania :

- Czy możliwe jest zapłacenie zaległego długu do TPSA, pomimo tego zawiadomienia o przeniesieniu wierzytelności? Zależy mi na tym, aby zapłacić TPSA i nie mieć żadnych rozliczeń z Intrum.

W Zawiadomieniu jest takie zdanie :” Zapłata na rzecz nowego wierzyciela zwalnia z obowiązku uregulowania w/w należności na rzecz TPSA”. Dla mnie to zdanie nie wyklucza możliwości uregulowania mojego zobowiązania bezpośrednio z TPSA. Czy się nie mylę ?

W sumie to powinno być korzystne dla TPSA, gdyż ode mnie otrzymają całą kwotę, a nie jakiś jej drobny procent (który płaci im Intrum).

Tylko czy wtedy nie będzie trzeba płacić tego 2 razy (t.zn. raz zapłacę TPSA, a potem okaże się że i tak mam całość wpłacić Intrum, bo to oni są teraz właścicielami tej wierzytelności)?

- Przy ewentualnej wpłacie do TPSA – jak mam się zabezpieczyć ? Jaki dokument uzyskać, poświadczenie, aby Intrum już nie miało wobec mnie wierzytelności z tego tytułu. Domagać się zaświadczenia pisemnego od TPSA, że zmienią umowę z Intrum, wycofując mój dług z listy sprzedanych wierzytelności?

Ok. 2 tyg. temu Intrum wysłało do mnie list polecony – którego nie odebrałam. To nie daje mi spokoju. Wiem już, że list z sądu należy koniecznie odebrać.

Pozdrawiam, bardzo proszę o pomoc,
M_A

Proponuje skontaktować się z TPSA i tam dowiesz się czy dług został zbyty na rzecz Intrum w drodze cesji i wpłacić musisz na konto intrum czy TPSA "wynajeła" intrum aby ściągnęli dług od Ciebie a wtedy powinna być możliwość spłaty do TPSA

Powrót