Zapłata grzywny przy dobrowolnym poddaniu się karze

• Autor wątku Autor wątku LoMatt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LoMatt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Jestem osobą niekaraną. Trzy tygodnie temu potrąciłem pieszego na przejściu. Nie byłem pod wpływem alkoholu. Na miejsce wezwałem pogotowie i policję. Poszkodowana doznała jedynie wstrząśnienia mózgu. W tym tygodniu otrzymałem wzwanie na policję, gdzie dobrowolnie poddałem się karze. Nie kwestionuję swojej winy. Policjant konsultował moją spraweę telefonicznie z prokuratorem i dowiedziałem się że mój wyrok to 900zł grzywny + koszty sądowe oraz 6 miesięcy pozbawienia wolności z zawieszeniem na 3 lata.
1) Czy wyrok nie jest surowy? Zarabiam niewile więcej niż grzywna. Te 3 lata w zawieszeniu to też bardzo dużo.
Wyrok nie jest prawomocny, nie otrzymałem żadnych dokumentów z sądu, mimo to Policjant nakazuje mi natychmiast zapłacić przynajmnij część (ok. 400zł) grzywny, grożąc zajęciem mienia jeśli nie zapłacę. Czy policja ma prawo żądać ode mnie zapłaty przed uprawomocnieniem wyroku.
Czy mogę ubiegać się o zmniejszenie kary i jakie są na to szanse? Chodzi mi głównie o okres zawieszenia.
Pozdrawiam

[cytat="LoMatt":3ehng2l2]1) Czy wyrok nie jest surowy? [/cytat:3ehng2l2]

Trudno to ocenić nie znając wszystkich okoliczności sprawy.

[cytat:3ehng2l2]Wyrok nie jest prawomocny[/cytat:3ehng2l2]

Z tego co piszesz wynika raczej że wyroku jeszcze nie ma a sprawa nawet nie trafiła jeszcze do Sądu.

[cytat:3ehng2l2]Czy policja ma prawo żądać ode mnie zapłaty przed uprawomocnieniem wyroku.[/cytat:3ehng2l2]

Moim zdaniem nie. Inna sprawa natomiast, że tak czy owak prokurator ma prawo dokonać zabezpieczenia mienia na poczet grożącej grzywny czy nawiązki.

Wg mnie w zasadzie moze, na podstawie art.295 kpk. Z tym, że oczywiscie z każdej takiej czynności (gdzie daje się pieniądze) musi być dla Pana jakiś papier, pokwitowanie etc.
Co do kwestii kary jak kadi wspomniał trudno się wypowiadać. Przy tym przestępstwie, o ile pokrzywdzony wyraża taką wolę, istnieje możliwość np. prowadzenia mediacji, której pozytywny wynik może prowadzić do warunkowego umorzenia postępowania. No ale tu wiele zależy od pokrzywdzonego oraz praktyki w danej prokuraturze i sądzie.

[cytat="kadi":1q6od2ue][cytat="LoMatt":1q6od2ue]
Czy policja ma prawo żądać ode mnie zapłaty przed uprawomocnieniem wyroku.

Moim zdaniem nie. Inna sprawa natomiast, że tak czy owak prokurator ma prawo dokonać zabezpieczenia mienia na poczet grożącej grzywny czy nawiązki.[/cytat:1q6od2ue][/cytat:1q6od2ue]

Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z próbą dokonania tymczasowego zajęcia mienia ruchomego.
Policja ma prawo dokonać tymczasowego zajęcia mienia ruchomego (np pieniędzy, bizuterii, samochodu etc) jako zabezpieczenia na poczet orzeczonej w przyszlości grzywny i innych kar finansowych. Aby tymczasowe zajęcie mienia ruchomego bylo skuteczne prokurator musi w ciągu 7 dni od daty dokonania czynności wydać postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym na mieniu które wczesniej było zajęte tymczasowo. Brak takiego postanowienia powoduje upadek tymczasowego zajęcia.
Jeśli więc czynność jakiej chciał dokonać policjant to tymczasowe zajęcie mienia, to owszem - ma on prawo coś takiego zrobić.

Witam ponownie
Wracam do mojej sprawy oczekując pomocy.
Ostatnio dostałem z prokuratury:
-Wniosek prokuratora - w którym asesor wnosi o ukaranie mnie bez przprowadzania rozprawy i wymierzenie kary 6 m-cy pozbawienia wolności z wrunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres 3 lat tytułem proby oraz 30 stawek po 30zl;
-Akt oskarżenia;
-Doręczenie odpisu aktu oskarżenia, w którym mam "obowiazek zgłoszenia w terminie 7 dni wszystkich znanych mi dowodów niezbędnych do rozpoznania sprawy";
Moje pytanie: Czy muszę coś robić czy czekać na dalszą korespondencję z sądu? Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym obowiazkiem? Czy mam się kontaktować z prokuraturą, policją. W akcie oskarżenia wynotowane są według mnie wszystkie dowody o których wiem, typu szkic miejsca zdarzenia, protokoł użycia alkometru czy dokumentacja lekarska.
Pozdrawiam, dziękuję za pomoc

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
W takim układzie czakam na dalszy ciąg - tak z ciekawości co dalej będzie? Przyjdzie już uprawomocniony wyrok?

Najpierw zostaniesz zawiadomiony o wyznaczeniu posiedzenia Sądu, na którym będzie rozpoznawany wniosek prokuratora o skazanie Cię bez rozprawy. W zawiadomieniu będzie informacja czy Twoje stawiennictwo w Sądzie jest obowiązkowe czy nie (co do zasady jest nieobowiązkowe ale bywają wyjątki).

Dodam tylko, że nalezy pamiętać, że termin dla wniesienia apelacji biegnie od daty ogłoszenia wyroku , a nie doreczenia.

Wracam do sprawy.
Niedługo mam rozprawe, na której moja obecność nie jest obowiazkowa. Przewiduje iż zostanie ogloszony wyrok.
Ale zastanawiam się czy jest szansa na złagodzenie mojego wyroku (głownie chodzi mi o te 3 lata w zawieszeniu) i poroszenie o pomoc adwokata? Choć z drugiej strony pewnie przeciągnie się wszystko o kolejne rozprawy a czas leci.
Proszę o podpowiedź co zrobić
Pozrawiam

wybór należy do Ciebie. Moim prywatnym zdaniem rozsądnie jest brać udział w rozprawach w swojej sprawie.

Powrót