Zapomniałem zapłacić za polise OC

• Autor wątku Autor wątku tda69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tda69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, serdecznie dawno u Was tu mnie nie było, a szkoda bo kilka spraw przeszło koło nosa.

Do sedna sprawy, kupiłem używany samochód i polisa kończyła się 27.02.21 ja zupełnie zapomniałem zapłacić za nią. Zapłaciłem dopiero 03.03.21, od razu szybciutko przelew...
Nigdy mi się to nie zdarzyło by miało to miejsce, jeszcze byłem zagoniony w tym okresie sprzedażą starego auta. Auto stało pod blokiem bo trzeba było do niego trochę powkładać by działało.
Przyszło pismo z UFG o zapłacie - super duża kwota która niemal że jest taka jak za kupno auta.

Jak rozmawiać z tą Firmą ? Przecież miałem 3 auta do tyłu nic nigdy takiego nie zrobiłem, pierwszy raz się zdarzyło, że się zapomniało, zawsze wszystko na czas było płacone w innych autach. Co robić ? Delikatnie mówiąc trochę - bardzo trochę, zruinuje mój budżet domowy.

Mam jakieś wyjście z sytuacji ? Jakie mam możliwości ? Pisać do nich mejla z prośbami coś da ? Czy jestem już skreślony jakbym był nie wiadomo jakim przestępcom bandytom. Taka kwota masakra - spać nie umiem. Jak odebrałem pismo i je otworzyłem myślałem ,że... No nic Moi Mili co robić ?

Pozdrawiam serdecznie Damian.

Pismo o rozłożenie na raty i zapłacić.
Nie jesteś przestępcą. Po prostu zapomniałeś zapłacić najważniejszej rzeczy dotyczącej auta. Nauczka na przyszłość.

Ale żeby to aż taka mega duża suma była ? Kto tym zarządza, kto takie sumy ustala ? Jest to trochę moim zdaniem nie fer ponieważ ja nawet tyle nie zarabiam...za tą sumę to auto kupi... masakra

kary są ustalanie odgórne. za 4 dni braku OC powinieneś dostać 50% pełnej kary czy 50%*5600zł=2800zł. nic z tym nie zrobisz. możesz jedynie wnioskować o rozłożenie na raty.

Ostatnia edycja:
Kara UFG jest zależna od wysokości płacy minimalnej, za brak OC dłuższy niż 14 dni trzeba zapłacić dwukrotność płacy minimalnej. Czyli to rząd ponikad ustala wysokość tej kary.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

No już widać, że UFG całkowicie uszczelniło system i wyłapuje 100%. Kara jest wysoka, bo i wysokość polis OC jest wysoka. Dwa lata temu, też mi się to zdarzyło, ale jeszcze czekam na wyrok, może nie przerobi mnie ich komputer, a zapomniałem zapłacić przez 4 miesiące. I to ciężarowy (VAN). Też tak dobry był sprzedający, że dał mi polisę prawie na rok, a przy 4 pojazdach zawsze kojarzyło mi się, że ten ma długie OC i przeleciało. Dobrze motywując jedynie możesz starać się o rozłozenie na raty. Śmierci, podatków i UFG nie unikniesz. Jak nie zapłacisz, to będzie Cię ścigał US.

Powrót