Zapomogi w niemczech?

• Autor wątku Autor wątku nikusiaa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikusiaa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem tutaj nowa. :) Opisze tak dokladnie.
Przperowadzilam do niemiec kolo Erfurta. w tym mieszkaniu mieszkam z rodzicami i z moja siostra z rodzina. Jestem zameldowana od 2 stycznia a mam termin porodu 20 marca, moj (narzeczony) pracuje od 3 stycznia na legalnie z moim ojcem. Dowiedzielismy jesli zameldowana po trzem miesiaca to bym byla ubepizeczona w urzedzie pracy i dodatek (czy by dostala jakiejs euro np 300 miesieczne skoro ja nie pracujaca) w tej chwili nie jestem ubepzieczona. Aok dowiedzielismy ze AOK jedynie wyjscie wziasc slub (slub juz zaplanowane w tym roku w kwietniu) i bede ubepizeczona pod jego meza. Druga sprawa moj ojciec mowi zeby ubepizeczyc prywatnie 180 euro miesiac do kwietnia dopoki w marcu zarejestruje w urzedzie a potem slub w kwietniu. Pytanie:
jak urodze w niemczech czy cos mi sie nalezy jako becikowe cos w stylu? wiem ze dostaje kindergeld ale cos dodatkowo 300 euro jesli moj nie zarabia wiecej nie wiem jak sie mowi (opieka nad dzieckiem po urodzeniu przez 3 lata) dostane 300 euro miesieczne? czy tylko mi sie nalezy kindergeld.
Bo mam lekarza z polskiego ale chce tutaj w tym tyg zarejestrowac u gina prywatnie czy wogole moge dostac pieniazki (nie chodzi ze kasa bo szkoda w Polsce stracic becikowe bo podobno mam dostac becikowe z polski 2,5 i jesli by mi sie zalezalo w niemczech to wiem ze nie moge pobrac z polskiego becikowe, a jesli mi sie nie zalezy w niemczech tylko kindergeld i nie dadza jako opieka po 300 euro miesieczne. to wtedy wroce do polski i urodze w polsce i dostac becikowe i wrocimy do niemiec na stale i wtedy spokojnie staramy kindergeld.
Bo w niedziele mamy jechac do polski chwilowo zeby zalaltlwic sprawe.

Przepraszam....
Ani ladu ,ani skladu...Mozesz to przetlumaczyc na polski dokladnie ...???
:(

to niestety musisz sie dobrowolnie ubezpieczyć w ustawowej kasie chorych czyli jakie 150-160 euro miesięcznie płacić (uwaga liczy się do opłaty od dnia zameldowania w Niemczech!)
urząd pracy nie opłaci Tobie ubezpieczenia! nawet po 3 miesiacach

po ślubie będziesz mogla być podpięta pod męża

a możesz się starać o elterngelg -ok 300 przez 12 miesięcy
kindergeld dostaniecie jak mąż będzie legalnie pracował
i tyle

becikowego nie ma

Powrót