G
grzeba
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 243
Dzisiaj, w sekretariacie WSA przeglądałem akta sprawy. Chciałbym z Wami skonsultować jedno z pism, które zostało zredagowane przez asystenta sędziego. Poniżej treść pisma:
Macie jakieś sugestie?
Trapi mnie pkt. 5 w związku z pkt. 9 III), ponieważ w dniu 15 marca 2011 r. organ otrzymał skargę oraz odpis skargi. Organ do sądu przesłał odpis skargi sugerując że jest to skarga(czyt. jedyny egzemplarz). Różnica pomiędzy tymi pismami polegała na tym że w skardze był dopisek „Załącznik: odpis skargi”. Wprawdzie mam potwierdzenie złożenia skargi z treścią „Załącznik: odpis skargi”. Niestety ta treść znajduje się na drugiej stronie pisma a pieczątka potwierdzająca przyjęcie pisma znajduje się tylko na pierwszej stronie. Pani zajmująca się udostępnianiem akt w sekretariacie WSA, starała się mnie przekonać, że wszystko jest w porządku. Nie daje mi to spokoju ponieważ jestem przekonany, że organ PINB ma w tym jakiś cel, skoro celowo zataił pismo ze skargą.Sygn. akt (…)
Przedmiot: bezczynność organu w sprawie udostępnienia informacji publicznej
1.Wniosek o udostępnienie informacji z dnia 22 lutego 2011 r.
2.Przedmiot wniosku – umożliwienie wglądu w dokumentację zdjęciową z kontroli organu nadzoru budowlanego oraz doręczenie barwnej kopii wykonanych zdjęć.
3.Organ zobowiązany – Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w (…).
4.Pismem z dnia 4 marca 2011 r. organ odmówił przesłania zdjęć. Pismo doręczono skarżącej.
5.Skarga z dnia 15 marca 2011 r. złożona za pośrednictwem organu. Podpisana. Złożono tylko jeden egzemplarz skargi.
6.Akta administracyjne dołączone. Wniosek skarżącej i odpowiedz organu znajdują się w tych aktach.
7.Do dnia przesłania akt do Sądu wniosek skarżącej nie został załatwiony zgodnie z jej żądaniem.
8.System OSO nie wykazuje, aby sprawa była przedmiotem rozpoznania w tut. Sądzie.
9.Stwierdzono istnienie braków, które należy uzupełnić przed dniem rozprawy:
I)organ nie udzielił odpowiedzi na skargę (art. 21 ustawy o dost. do inf. pub. oraz art. 54 § 2 ppsa), co powinno nastąpić na etapie przesyłania skargi do sądu – przed wyznaczeniem rozprawy. Brak ten jest bowiem sankcjonowany grzywną na wniosek strony (art. 55 § 1 ppsa).
II)Skarżąca nie uiściła wpisu od skargi, który wynosi w sprawach dot. bezczynności organów administracji publicznej 100 zł (§2 pkt 6 rozporządzenia z 16.12.2003, dz.u. 2003, nr 221, poz.2193).
III)Do skargi nie dołączono jej odpisu dla strony przeciwnej – PINB w (…). Skargę złożono tylko w jednym egzemplarzu.
(…), dnia 30.03.2011 r.
Asystent sędziego (...)
Macie jakieś sugestie?