zaprzestanie prowadzenia działalności a składki

• Autor wątku Autor wątku malbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie, czy istnieje możliwość, aby sąd ustalił faktyczny czas zaprzestania prowadzenia dzialalności gospodarczej? I czy ZUS to uwzględni? Chodzi o niepłacenie jakichkolwiek składek przy nieprowadzeniu firmy (po kradzieży działalność zotała przerwana), ale niewyrejestrowaniu jej, czy można uniknąć naliczenia składek, sytuacja przez mnie opisana jest trudna, bo dotyczy około 50 miesięcy. Proszę o pomoc.

Nie ma takiej możliwości. Dopóki formalnie nie zakończyło się prowadzenia działalnosci trzeba płacić składki. Nie ma też czegoś takiego jak przerwa w prowadzeniu działalności która upoważnia do niepłacenia składek.

W uzasadnionych przypadkach (przerwa wakacyjna, działalność sezonowa, wyjazd z kraju itp) można wyrejestrować firmę jako płatnika i siebie jako ubezpieczonego i nie opłacać składek ZUS. Po upływie tego okresu należy ponownie zarejestrować płatnika składek i siebie jako ubezpieczonego.
Natomiast nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie działalności" - będzie też taka możliwość, właśnie dziś 'myśli' nad tym Sejm :).

Moderator zawinił, użytkownika powiesili...

[cytat="kreon69":9v4cu6er]Moderator zawinił, użytkownika powiesili...[/cytat:9v4cu6er]
Czy to jest odpowiedź na pytanie zadane w temacie? :what:

[cytat="kreon69":3ip9l9b2]Moderator zawinił, użytkownika powiesili...[/cytat:3ip9l9b2] ????

[cytat="Janusz M.":1c1p4bk3]Natomiast nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie działalności" - będzie też taka możliwość, właśnie dziś 'myśli' nad tym Sejm :).[/cytat:1c1p4bk3]
czy coś wymyślił? jakoś mi to umknęło.

[cytat="devil76":3k19s21r]
czy coś wymyślił? jakoś mi to umknęło.[/cytat:3k19s21r]
Proszę od ustawodawcy nie wymagać zbyt wiele w takie upały :)
Natomiast proszę zapoznać się z tym tekstem:
[url="http://e-prawnik.pl/dzialalnosc-gospodarcza/czasowe-wyrejestrowanie-z-ubezpieczen-spolecznych-przy-dzialalnosci-gospodarczej,artykuly,prawo-spolek"]http://e-prawnik.pl/dzialalnosc-gospoda ... awo-spolek[/url]

Witam,
Chcę właśnie tak zrobić, jak napisał Janusz M. Proszę tylko o informację, czy zawieszając w ten sposób działalność "tracę" miesiące płacenia tego niższego zusu? Tzn. okres dwóch uprzywilejowanych lat kończy mi sie w grudniu. Przypuśćmy, że zawieszę działalność na 3 miesiące. Czy po odwiesze4niu będę mogła nadal płacić niższą składkę, aż (nie licząc okresu zawieszenia) miną te 24 lepsze miesiące? :)

Pytanie drugie: jakie druki muszę wypełnić w US i ZUSie, żeby załatwić sprawę zawieszenia?

[cytat="devil76":1sav3f4t]
czy coś wymyślił? jakoś mi to umknęło.[/cytat:1sav3f4t]
[lex:1sav3f4t]Zasady podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej

Art. 14. 1. Przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w KRS albo Ewidencji Działalności Gospodarczej zwanej dalej „ewidencją”. Spółka kapitałowa w organizacji może podjąć działalność gospodarczą przed uzyskaniem wpisu do rejestru przedsiębiorców.

2. Wpisowi do ewidencji podlegają przedsiębiorcy będący osobami fizycznymi. Zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców określają odrębne przepisy.

Art. 14a. 1. Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres od 1 miesiąca do 24 miesięcy.

2. W przypadku wykonywania działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej jest skuteczne pod warunkiem jej zawieszenia przez wszystkich wspólników.

3. W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca nie może wykonywać działalności gospodarczej i osiągać bieżących przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej.

4. W okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca:

1) ma prawo wykonywać wszelkie czynności niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów;

2) ma prawo przyjmować należności lub obowiązek regulować zobowiązania powstałe przed datą zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej;

3) ma prawo zbywać własne środki trwałe i wyposażenie;

4) ma prawo albo obowiązek uczestniczyć w postępowaniach sądowych, postępowaniach podatkowych i administracyjnych związanych z działalnością gospodarczą wykonywaną przed zawieszeniem wykonywania działalności gospodarczej;

5) wykonuje wszelkie obowiązki nakazane przepisami prawa;

6) ma prawo osiągać przychody finansowe, także z działalności prowadzonej przed zawieszeniem wykonywania działalności gospodarczej;

7) może zostać poddany kontroli na zasadach przewidzianych dla przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą.[/lex:1sav3f4t]

Powrót