zapytanie o licytacje komorniczą

• Autor wątku Autor wątku dominikzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominikzw

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam
Chciałbym dopytać i próbę rozwiązania takiego problemu.
Otóż mój brat zamieszkiwał nieruchomość która była przepisana na niego. Zmarł jakiś czas temu (nie dawno) i widzę w księdze wieczystej że ma 3 sprawy komornicze (testamentu nie zostawił). Na dodatek komornik wyznaczył licytacje tej nieruchomości.
Oczywiście udam się do tego komornika, bo o całej sprawie nic nie wiedziałam inie wiem czy komornik jest świadomy że pare dni temu takie miejsce się zdarzyło.
Ale czy w związku z zaistniałą sytuacją (śmiercią brata) komornik ma prawo dalej kontynuować licytację?
Czy uzyskam informacje u niego przedstawiając oczywiście akt zgonu o jakich długach jest mowa?
Czy ja te długi mogę spłacić i anulować licytacje która jest wyznaczona na termin jakiś tam?

dziękuje za pomoc

dominikzw napisał:
Witam
Chciałbym dopytać i próbę rozwiązania takiego problemu.
Otóż mój brat zamieszkiwał nieruchomość która była przepisana na niego. Zmarł jakiś czas temu (nie dawno) i widzę w księdze wieczystej że ma 3 sprawy komornicze (testamentu nie zostawił). Na dodatek komornik wyznaczył licytacje tej nieruchomości.
Oczywiście udam się do tego komornika, bo o całej sprawie nic nie wiedziałam inie wiem czy komornik jest świadomy że pare dni temu takie miejsce się zdarzyło.
Ale czy w związku z zaistniałą sytuacją (śmiercią brata) komornik ma prawo dalej kontynuować licytację?
Czy uzyskam informacje u niego przedstawiając oczywiście akt zgonu o jakich długach jest mowa?
Czy ja te długi mogę spłacić i anulować licytacje która jest wyznaczona na termin jakiś tam?

dziękuje za pomoc

Czytaj art. 819 kpc. Komornika należy zawiadomić o śmierci brata aby zawiesił postępowanie egzekucyjne.
Jeśli zostaniesz spadkobierca brata to wszystkiego powinieneś się dowiedzieć.

dziękuje za odpowiedź
Jeśli nie ma testamentu a zakładam że nie ma. To rozumiem że przechodzi na rodzeństwo czyli m. in. na mnie. To wtedy od kogo się powinien dowiedzieć?? od komornika??

Nie, nie. Jeśli chodzi o sprawy spadkowe to zapraszam: https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/ lub do lektury Kodeksu postępowania cywilnego, o tym czy dziedziczysz po bracie stanowi art. 932.
Do komornika możesz się udać dopiero z prawomocnym postanowieniem sądu stwierdzającym nabycie przez ciebie spadku lub z aktem poświadczenia dziedziczenia.

Czyli komornik poinformuje o wysokości zadłużenia i kto jest dłużnikiem spadkobiercę i nikt inny np. brat który nie jest ujęty w testamencie nie może się dowiedzieć wcześniej???
Pytam bo nieruchomość miała być licytowana, ale decyzja został w związku ze śmiercią wstrzymana, ale na stronie była taka informacja:
W ciągu dwóch tygodni przed licytacją wolno oglądać nieruchomość oraz przeglądać akta postępowania egzekucyjnego w kancelarii komornika.
(termin jeszcze 2 tygodni nie został osiągnięty)

Czyli ktoś obcy mógłby teoretycznie przeglądać w tym czasie papiery i widzieć kwoty i od kogo, a teraz najbliższa rodzinna nie może??

dominikzw napisał:
Czyli komornik poinformuje o wysokości zadłużenia i kto jest dłużnikiem spadkobiercę i nikt inny np. brat który nie jest ujęty w testamencie nie może się dowiedzieć wcześniej???
Pytam bo nieruchomość miała być licytowana, ale decyzja został w związku ze śmiercią wstrzymana, ale na stronie była taka informacja:
W ciągu dwóch tygodni przed licytacją wolno oglądać nieruchomość oraz przeglądać akta postępowania egzekucyjnego w kancelarii komornika.
(termin jeszcze 2 tygodni nie został osiągnięty)

Czyli ktoś obcy mógłby teoretycznie przeglądać w tym czasie papiery i widzieć kwoty i od kogo, a teraz najbliższa rodzinna nie może??

Miałem na myśli formalne wstąpienie do postępowania spadkobiercy zmarłego dłużnika. Jeśli chodzi o licytację to pewne kwestie są publiczne. Operat szacunkowy, protokół opisu i oszacowania powinny być do wglądu dla każdego chętnego. Nie mam 100% pewności czy udostępnionoby całe akta egzekucyjne do wglądu.

Reasumując, nie ma możliwości dowiedzenia się o jakie kwoty chodzi (u komornika) bez otwarcia spadku?

Powrót