Zapytanie o procedury obowiązujące Nadzór Budowlany

• Autor wątku Autor wątku edmund
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
edmund

edmund

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry:)
Miesiąc temu sąsiadka napisała na mnie donos do Nadzoru Budowlanego. Twierdzi że remont który wykonałem u siebie, spowodował u niej zagrzybienie mieszkania. Kilka dni temu mieliśmy z tego powodu kontrolę w swoich lokalach. Panie z Nadzoru spisały protokół po oględzinach, robiły zdjęcia itd. Zawnioskowałem do Pani prowadzącej sprawę o skany z akt. Chciałbym mieć kopię protokołu oraz donosu który napisała sąsiadka. Prowadząca sprawę odmówiła mi. Czy jako strona sprawy nie mogę zobaczyć tego donosu na piśmie?

Pozdrawiam :)

Nie ma podstaw bys mogl zapoznac sie z jej pismem.

Dzięki za odpowiedź. Jak sie ma do niej art 73 kpa?

Postępowanie kontrolne nie jest postępowaniem administracyjnym, więc poza wyraźnym wskazaniem konkretnych przepisów odsyłających, Kodeks postępowania administracyjnego nie ma zastosowania. Ustawa ta ma zastosowanie dopiero, jeżeli w ramach postępowania pokontrolnego będzie wszczęte jakieś postępowanie administracyjne, które kończy się wydaniem decyzji, np. nakaz rozbiórki.
O ile protokół kontroli jest informacją publiczną, to "donos" jest już dokumentem prywatnym i nie podlega udostępnieniu.

Powrót