Zapytanie o rodzaj umowy.

• Autor wątku Autor wątku marcinzielony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinzielony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Posiadam firmę jednoosobową. Mój znajomy także posiada firmę. Obie firmy współpracują ze sobą - z tym że wszelkie prace wykonywane przez firmę znajomego dokumentowane są na moją firmę. Zyskiem dzielimy się po połowie. Jaki rodzaj umowy będzie najbardziej odpowiedni abym nie tylko ja ponosił odpowiedzialność za powstałe zobowiązania- warunek - nie chce zbytnio zacieśniać współpracy z owym znajomym. Chodzi tylko o rozciągnięcie na niego odpowiedzialności powstałej w wyniku wyżej omówionej współpracy> Proszę o radę...

Nie wiem jakie usługi swiadczysz, ale duzo ryzykujesz postepuiąc jak dotychczas.
Proponuję, w zalezności od waszych stosunków gospod. albo umowę podwykonawczą dla znajomego albo umowę o wspólne wykonanie usługi (oboje jako wykonawcy). Powyzsze ma jednak wadę: umowy podpisywane kazdorazowo na określoną usługę, gdyż w umowie "globalnej" trudno byłoby przewidzieć niektóre okolicznosci i zawrzeć w niej odpowiednie postanowienia, być może ewentualny problem z kosztami uzyskania obu firm (i....urzedem skarbowym) w zalezności od swiadczonych usług przy uzyciu własnych towarów, wyrobów , sprzetu itp.

Dzięki za konkretną odpowiedź. Czy znasz może jakieś linki do wzorów umów podwykonawstwa? Czy może to być poprostu zawarta umowa o dzieło w ramach umowy podwykonawstwa. Jestem producentem narzędzi i chciałbym zlecić cześć pracy mniejszej firmie.

Powrót