Zapytanie o uzyskanie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku barca77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barca77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Chciałem się dowiedzieć od osób które mają pojęcie o takich sprawach czy istnieją szansę na uzyskanie przeze mnie obywatelstwa niemieckiego. Sprawa wygląda tak że mój dziadek ma pochodzenie niemieckie a dokładniej jego matka a moja prababka urodziła się w Niemczech, miała niemieckie nazwisko. Jakie są na to szansę?

Zbyt mało wiadomosci....rok urodzenia poszczegolnych osob, miejsce urodzenia...skad wiesz, ze dziadek miał niemieckie pochodzenie, gdzie sie urodził? Bo wiesz, prababka Niemka a TY Polak?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
barca77 napisał:
Sprawa wygląda tak że mój dziadek ma pochodzenie niemieckie a dokładniej jego matka a moja prababka urodziła się w Niemczech, miała niemieckie nazwisko. Jakie są na to szansę?

Trochę nie dokładnie napisałem. Chodzi mi o to że matka mojego dziadka czyli w tym wypadku moja prababka była urodzona w Niemczech i miała niemieckie nazwisko. I czy mógłbym się w takim wypadku ubiegać o nadanie obywatelstwa.

mama65 napisał:
Bo wiesz, prababka Niemka a TY Polak?

Logiczne, że jestem Polakiem skoro moi rodzice urodzili się w Polsce i są Polakami, a to że moja prababka i mój dziadek mają jakiś związek z Niemcami nie ma tutaj raczej nic do rzeczy :)

Dodam jeszcze że urodziłem się po 1975 roku.

Ostatnia edycja:
Najwidoczniej nie zadales sobie najmniejszego trudu, zeby przeczytac linka, ktory podala ci Belunia:

a wiec krotko i zwiezle: twoj dziadek, czyli syn ten prababci, urodzil sie sila rzeczy przed rokiem 1975, a poniewaz wtedy nie mozna bylo dziedziczyc obywatelstwa po matce, a tylko po ojciu, wiec on nie dostal obywatelstwa po swojej matce. Tym samym od dziadka wszystkie nastepne pokolenia maja tylko i wylacznie obywatelstwo polskie i na tym koniec twojego "pochodzenia"

Pogodniak napisał:
nastepne pokolenia maja tylko i wylacznie obywatelstwo polskie i na tym koniec twojego "pochodzenia"

Krótko, zwięźle i na temat.

Pogodniak napisał:
a wiec krotko i zwiezle: twoj dziadek, czyli syn ten prababci, urodzil sie sila rzeczy przed rokiem 1975, a poniewaz wtedy nie mozna bylo dziedziczyc obywatelstwa po matce, a tylko po ojciu, wiec on nie dostal obywatelstwa po swojej matce. Tym samym od dziadka wszystkie nastepne pokolenia maja tylko i wylacznie obywatelstwo polskie i na tym koniec

To że mają obywatelstwo polskie to logiczne. Tylko, że to mi jest potrzebne uzyskanie niemieckiego obywatelstwa, a nie mojemu dziadkowi. Więc interesuje mnie tylko i wyłącznie to czy ja mogę je dostać ze względu na pochodzenie. Bo o ile dobrze pamiętam w wypadku np. piłkarzy nie ma problemu otrzymania obywatelstwa danego kraju po prababkach albo nawet praprababkach.

1. Nadal nie zadales sobie najmnieszego trudu , zeby sie zapoznac sie z przepisami dotyczacymi dziedziczenia obywatelstwa, wiec snujesz swoje teorie, ktore nie maja nic wspolnego ze stanem prawnym

2. Jesli nie odpowiadaja ci rzeczowe i jednoznaczne odpowiedzi na temat na tym forum, zwroc sie do tych pilkarzy o pomoc

3. Obywatelstwo ci nie przysluguje, zebys nie wiem jak kombinowal

Wiesz co po to jest forum żeby się dowiadywać a jak masz z tym jakiś problem to po prostu się nie wypowiadaj bardzo proszę. Bo sprawiasz wrażenie wszystko wiedzącego i gościa który wie wszystko najlepiej.

Bo ja na tym forum akurat sie znam najlepiej na niemieckim prawie o obywatelstwie. Jesli odpowiedzi ci nie odpowiadaja, bo nie sa po twojej mysli, to nikt tutaj nic na to nie poradzi

Widzę również że jesteś jasnowidzem :)

barca77: nie masz pojecia jak sie ubawiłam.....nie wiedziałam, ze pod koniec dnia bede sie tak smiac....ale z ciebie ananas!!!
Pogodniak pociesz kolege, bo sie bedzie na Ciebie gniewał. Napisz cos po jego mysli....Plis

@mama: jest tylko jedna mozliwosc uzyskania obywatelstwa - gdy udowodni, ze prababcia spiewala dziadkowi przed snem piosenke "Heili heilo heila ", wtedy obywatelstwo przysluguje na 5 pokolen do przodu

Juz pisze wniosek do archiwum, czy czasem nie przetrzymują piesni z podpisem mojego dziadka!!!
No to by sie BVA zabawiło!!!!
Pozdrawiam serdecznie. Miłej niedzieli. Pa

PS. A swoja droga niezle sie bawiłam zwłaszcza, ze cisza na ten temat wszedzie.....
Tylko Agolka mnie pociesza. Dostałam pismo I -standard pod koniec grudnia i do teraz nic....czy moze na dniach cos przyslą?

Ostatnia edycja:
Powrót