Zapytanie w sprawie światczenia po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku pulsar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pulsar

pulsar

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Witam.
Mam takie zapytanie.
Oboje moi rodzice otrzymywali emerytury wraz z rentą z tytułu choroby zawodowej (czyli zbieg praw do kilku świadczeń). Tata zmarł 14 października 2009 roku, w związku z jego śmiercią mam zapytanie:
Jakie świadczenia przysługują mamie po zmarłym współmałżonku ?
Jeżeli w przypadku gdy mama ma niższe świadczenia (całość emerytury i połowa renty), niż w przypadku świadczeń współmałżonka (taty), który to miał o wiele wyższe świadczenia (całość renty i połowa emerytury) niż mama, to czy przysługuje mamie prawo, do wyboru świadczeń taty, zamiast ustalonych dotychczasowych swoich świadczeń ?
Jeżeli ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi byłbym niezmiernie wdzięczny.
Z góry dziękuję.:confused:

Jeżeli mama ma ukończone 50 lat, może próbować zamienić swoja emeryturę na rentę rodzinną po zmarłym ojcu. Nadmieniam, że dla 1 osoby uprawnionej stanowi ona 85% świadczenia otrzymywanego przez osobę zmarłą. Więc można podliczyć, jaka kwotę taka renta stanowiłaby.

Z góry dziękuję natalie-s1959 za twoją wypowiedź.

Jeżeli dobrze rozumiem to przy rencie rodzinnej niema zbiegu praw do kilku świadczeń ?
Skoro renta rodzinna jest innym świadczeniem ustalanym na podstawie przepisów z FUS (tak jak emerytura), to rozumiem iż nie mają tu zastosowania przepisy z ustawy o wypadkach przy pracy i chorobach zawodowych ?

Co więc znaczy zwrot "renta rodzinna z ubezpieczenia wypadkowego" ?

Czy nalicza się ją tak jak rentę z tytułu chorob zawodowych ?

Zgodnie z rozdzialem 3 Ustawy o rentach i emeryturach z FUS podobne zbiegi są regulowane w osobnych przepisach. Ponieważ podal Pan dość osobliwe proporcje otrzymywanych przez Rodziców świadczeń, a my tu dokumentów nie widzimy, najlepiej udać się do właściwego inspektoratu ZUS. Tam będą w stanie obliczyć ew. świadczenie z wyboru.

Witam
renta rodzinna może byc świadczeniem niższym niż świadczenia pobierane przez Pana/-i ojca. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mama złożyla wniosek o rente rodzinną i dopiero wówczas dokonała wyboru, które świadczenie jest dla niej korzystniejsze.

Witam serdecznie! pokrotce opisze moj problem, moj tato zmarl 27czerwca 2012 r. ja bylam upowazniona do pobierania Jego emerytury z konta,tato dostawal emeryture 4 kazdego miesiaca.28 czerwca ZUS zostal powiadomiony o zgonie taty a mimo to 4 lipca emerytura wplynela na konto,wiec ja pobralam.W pazdzierniku br.dostalam zawiadomienie z ZUS,ze emeryture musze oddac tj.2700zl.Sama juz nie wiem co mam robic,jedni mowia ze mam oddac,drudzy mowia ze po przeszlo roku ZUS sie opamietal i ze to ich wina.Prosze mi pomoc w tej sprawie,kto ma racje??Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Szkoda ze nikt nie umie odpowiedziec na moje pytanie,musze poszukac innego forum,moze tammi ktos pomoze.

Powrót