zapytanie :-)

• Autor wątku Autor wątku sewcyt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sewcyt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!

Chcę poprosić o wskazanie rozwiazanie w nastepujacej sprawie:

Podczas wyjazdu na teren mojego zakładu pracy w dniu 3 / 4 kwietnia 2008 zostałem zatrzymany przed szlabanami wjazdowymi przez jednego z pracowników budowlanych (niezalezna firma wynajeta przez mojego pracodawcę), z powodu trwających prac budowlanych na wysokości (dźwig przenosił ładunek z betonem). Ładunek nie był należycie zabezpieczony, gdyż kapiący beton spowodował znaczne uszkodzenie powłoki lakierniczej samochodu będącego moją własnością.
Przy wyjeździe zamontowana jest kamera , która powinna zarejestrować to zdarzenie!
Koszt naprawy samochodu wyceniony przez rzeczoznawcę wynosi 3 786.36 zł (kopia wyceny przekazana). Nawet po pomalowaniu uszkodzonych części wartość samochodu będzie niższa przy sprzedaży.
Ponieważ firma xxxx odpowiada za czyny swoich pracowników oczekuje od Państwa zwrotu kosztów likwidacji wyrządzonej szkody. Przelanie przez Państwa kwoty w wysokości 3 786.36 zł na moje poniżej podane konto zrekompensuje poniesione straty.

Na moją prośbę skierowana w dniu 28 maj 2008 do firmy xxx o powyzszej treści otrzymałem nastepujaca odpowiedź:

Szanowny Panie!

Informujemy, iż nasz ubezpieczyciel, ze względu na zbyt odległą datę zdarzenia (zabrudzony pojazd pracownika banku) w stosunku do daty zgłoszenia, odmówił przyjęcia sprawy i rozpoczęcia procedury odszkodowawczej.

Pozostając do Państwa dyspozycji w przypadku dodatkowych pytań, przesyłamy wyrazy szacunku.

Dodam że mój kolega/pracownik tej samej instytucji otrzymał zwrot kosztów naprawy pojazdu uszkodzonego na terenie zakładu pracy przez sprzet budowlany pozostawiony w niewidocznym miejscu przez pracowników budowy - to było impulsem dla mnie do wystosowania prosby o odszkodowanie w mojej sprawie!

Proszę o wskazanie rozwiazania :) jaki z punktu widzenia prawa jest okres w którym należy zgłosic prośbe o odszkodowanie?

z wyrazami szacunku!

Witam!
Przedawnienie roszczeń o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym reguluje art 442(1) k.c. Pańskie roszczenie przedawni się z upływem trzech lat od dnia w którym dowiedział się Pan o szkodzie ( w tym wypadku dowiedzial się Pan o szkodzie w dniu w którym do niej doszło) i osobie zobowiązanej do naprawienia. Termin ten nie może być dłuższy niż dziesięć lat od dnia w którym nastąpiło zdarzenie. Żadanie naprawienia szkody należy zgłosić więc w terminie trzech lat od zdarzenia ją powodującego. W przypadku późniejszego żądania naprawienia szkody dojdzie do przedawnienia roszczenia i firma xxx bedzie się mogła uchylić od jego spełnienia podnosząc zarzut przedawnienia.
Z przytoczonej przez Pana korespondencji wynika, że firma xxx zawarła umowę ubezpieczenia OC zatem jako osoba uprawniona do odszkodowania może Pan dochodzić roszczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela ( art. 822 par 4 k.c.). Jeżeli z jakiś powodów zdarzy się tak, że ubezpieczyciel nie będzie odpowiadał to nie wyłącza to odpowiedzilaności sprawcy szkody.
Oznacza to, że twierdzenia firmy xxx jakoby ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania ( z dowolnej przyczyny a nie tylko opóźnienia w zgłoszeniu wypadku) są wewnętrznym problemem owej firmy a nie podstawą kształtowania Pańskiej sytuacji prawnej.

Powrót