Zarabianie na spieniężaniu czeków i przelwach za granicę

• Autor wątku Autor wątku JJHunter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JJHunter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Jakiś czas temu odpowiedziałem na ogłoszenie firmy, która szuka współpracowników w Polsce. Przez email prosili mnie o dane, i bardzo po krótce wyjaśnili na czym ma praca polegać - kolejne instrukcje miałem dostawać z kolejnymi wiadomościami. Przyznano mi jakiś numer pracownika i jakieś tam inne podobne.
Niedawno poinformowano mnie, że klient wysłał na mój adres czek. Miałem potwierdzić jego otrzymanie. Czek przyszedł z Anglii w zwykłym liście, osłonięty białą kartką. Były to w sumie dwa czeki American Express Traveler Cheque każdy o wartości 500$. Miałem je wypełnić, pójść do banku, spieniężyć, a następnie wysłać pieniądze(po odliczeniu dla mnie kaski i prowizji) do Anglii do regionalnego biura w Liverpoolu.

Pisałem im, że mi się to nie podoba. Słyszałem w końcu tyle razy o czekach bez pokrycia i o tym, że zostanę tym obciążony i zamiast zarobić to tracę i to nie małą kwotę.

W banko PKO powiedziano mi jednak, że nie ma możliwości by ten konkretny czek był bez pokrycia i mając tylko mój dowód spokojnie wypłacą mi całość na miejscu.
Pobrałem dla siebie należność, opłaciłem prowizję i resztę wysłałem Western Union. Spisałem potrzebne dane i złożyłem sprawozdanie z "zadania".

Proszę mi powiedzieć. Czy rzeczywiście z tym czekiem wszystko musi być ok? No i przede wszystkim... czy nie uczestniczę w jakimś procederze prania pieniędzy? Jak prawo patrzy na coś takiego? Czy ktoś słyszał o takich przypadkach?
Podpisują się jako "A I C P A" choć wiadomo, że mogą podawać się za kogo chcą.

mi to wygląda na "pralnie"...

Czy grozi mi coś za to, że przelałem te pieniądze?

o ile to pralnia- to może być zakwalifikowane jako pomocnictwo

ja tez mialam taka sytuacje, ale nie udalo mi sie spieniezyc tych czekow...

Też spotkałem się z czymś takim. Ktoś pisał, że potrzebni są ludzie od zaraz w nowej firmie, aby rozkręcić działalność etc. opisując cała drogę kariery i korzyści z tego wynikające. Pracować można wygodnie siedząc na kanapie, a jedyne co należy zrobić to wpłacić czek... pls :D. Masa jest tego typu 'prac' na portalach zrzeszających Polaków w UK i nie polecam się w coś takiego mieszać. Od razu widać co to takiego, moje pierwsze skojarzenie po ujrzeniu ogłoszenia to własnie wspomniana już 'pralnia'. Myślę, że każdy kto się chwilę zastanowi też mógłby na to wpaść, pieniądze z nieba nie spadają.

chętnie skorzystam z namiarów internetowych na te firmy

Powrót