Zarabianie na własnych ebookach, sprzedaż na zasadzie "co łaska".

• Autor wątku Autor wątku askirkov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

askirkov

Stały bywalec
Odpowiedzi
18 568
Chciałbym spróbować co nieco zarobić na mojej twórczości literackiej. Żeby uniknąć zabawy w policjanta i złodziei najchętniej udostępniałbym wszystko jako ebooki i prosiłbym o dobrowolne wpłaty. Czy mógłbym tak robić nie zakładając działalności gospodarczej, jeśli nie przekroczę jakiegoś progu dochodów? Jaka forma rozliczenia z fiskusem byłaby najkorzystniejsza? Co z ewidencjonowaniem takich darowizn?

Czy działalność nierejestrowana wchodzi w grę, jeśli nie przekroczę progu 1300 zł miesięcznego dochodu?

askirkov napisał:
... miesięcznego dochodu?
Taki doświadczony użytkownik, a nie potrafi prawidłowo odczytać przepisu prawnego. Na prawdę Ty to Ty:?:

PS.

Art. 5. Prawa przedsiębiorców.

Ostatnia edycja:
Nigdy nie zagłębiałem się szczególnie w przepisy podatkowe ani te dotyczące działalności gospodarczej. W miarę możliwości chciałbym uniknąć obowiązku posiadania kasy fiskalnej i ograniczyć ewidencję do minimum. Proszę o drobne naprowadzenie.

Dziękuję. Gdyby ktoś coś podpowiedział co do kasy fiskalnej, obowiązku wystawiania faktur czy sposobu prowadzenia ewidencji, to byłbym zobowiązany. Albo innego sposobu rozliczania tego typu działalności.

Ostatnia edycja:
To już było: Szukaj

Zawsze na żądanie masz obowiązek wystawić odpowiedni dokument potwierdzający spełnienie świadczenia (Art. 462. KC), tylko nie myl faktury z fakturą VAT.

Ostatnia edycja:
Dwa pytania.

1. Gdyby to funkcjonowało na zasadzie działalności nierejestrowanej, czy trzeba ewidencjonować przypadki pobrania e-booka za darmo na takiej samej zasadzie jak przypadki, w których ktoś zdecydował się zapłacić?

2. Czy to wszystko może funkcjonować na zasadzie darowizn, na tej zasadzie, że darowizny są ogólnie na "działalność twórczą", a nie za konkretny utwór?

Wróć do postu #7.

PS.
Po siedmiu latach i takiej aktywności na FP nie potrafisz samodzielnie odnaleźć odpowiedzi:?: :wow:

Może robię coś źle, ale szukam o ebookach, o działalności gospodarczej i o darowiznach, niestety wyskakuje mnóstwo tematów o darowiźnie działki, samochodu, mieszkania czy domu. Będę wdzięczny za podpowiedź, jakich słów kluczowych mógłbym użyć. Tematy niestety bywają nazywane w taki sposób, który nie zdradza, czego dotyczą.

PS Być może "sprzedaż ebooków" jest odpowiednim hasłem. Jestem w trakcie czytania.

A nie pomyślałeś aby szukać tego o co pytasz w postach - działalność nierejestrowana.

Powrót