Zarabianie poprzez instalację oprogramowania oraz...

• Autor wątku Autor wątku d.kielbania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d.kielbania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na wstępie przyznaję, że nie mam pojęcia czy ten temat jest umieszczony w odpowiednim dziale. Jeżeli tak jest prosiłbym modernizację o przeniesienie go tam, gdzie jego miejsce oraz poinformowanie mnie o tym :)

Witam.
Jestem uczniem technikum informatycznego i postanowiłem zarobić parę groszy na pomocy w instalowaniu i konfigurowaniu oprogramowania (open soruce, freeware lub, jeżeli dana osoba posiada licencę, programy płatne), pomocy w doborze sprzętu do konfiguracji już istniejącej lub tworzenia jej od podstaw oraz ewentualnej konserwacji sprzętu (czyszczenie go od wewnątrz). Jak wcześniej już wspominałem, nie mam zamiaru zbić na tym fortuny. Jednak dręczy mnie strona prawna, a dokładniej mam kilka pytań:
1. Czy legalne jest pobieranie pieniędzy za instalację oprogramowania (na różnych licencjach)? Nie mam zamiaru rozpowszechniać pirackich kopii, tylko instalować to co posiada użytkownik.
2. Czy jeżeli pobiorę program (freeware, open soruce), zainstaluję go na czyimś komputerze i pobiorę za to opłatę to łamię licencję?
3. Czy trzeba w tym momencie zarejestrować taką działalność czy można "działać" bez przeszkód?

Przeprasza, jeżeli moje zdania będą nie do końca zrozumiałe lub znajdą się gdzieś błędy językowe :)
Czekam na szybkie i konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam :)

1. Tak.

2. O ile pobierzesz oplate za usluge to nie lamiesz prawa.

3. Jesli robisz to w sposob ciagly, zarobkowy, to tak, musisz miec dzialalnosc.

Dzięki za szybką odpowiedź, jeżeli można to prosiłbym ewentualnie o (jeżeli takie istnieją) wycinki z kodeksu gdzie pisze, że to co chcę robić jest legalne, żeby w razie czego móc się na nie powołać

No ale na co artykuł? Ze instalacja oprogramowania przez osoby trzecie jest legalna? Prawo nie mamy kazuistyczne... to niech ktoś inny Tobie udowodni, że to jest nielegalne i poda artykuł to ewentualnie będzie można znaleźć coś przeciw jego argumentom.
W moim przekonaniu, jesli wiesz, że dane oprogramowanie jest nielegalne to nie powinienes go instalować, a Pan jako profesjonalista zobowiązany jest do szczególnej staraności w tym względzie. W przypadku oryginałów i programów na wolnych licencjach nie widzę przeszkód.

Powrót