Zarejstrowalem sie jako bezrobotny na umowie ktorej nie zglosilem

• Autor wątku Autor wątku milychlopak22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milychlopak22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
bylem u pracodawcy sie rozliczyc, podsuneli mi dzisiaj papiery ze jesli chce pieniadze mam cos tam podpisac, nie patrzylem podpisalem, tam bylo ze jestem na umowie zlecenie od poczatku miesiaca do teraz, z zakonczeniem z dniem dzisiejszym. problem w tym ze od poczatku miesiaca
1- ta umowa nie zostala zaniesiona do urzedu pracy
2- od okolo 10 jestem zarejestrowany jako bezrobotny.
nie pobieralem zadnych zasilkow ani nic, chodzilo o ubezpieczenie bo myslalem ze nie jestem zarejstrowany

teoretycznie zarejestrowalem sie bedac na umowie zlecenie.
Nic zadnych skladek ani kursow nie wzialem, tylko bylem w nfz zarejestrowany
co mi grozi??? da sie jakos to odkrecic zebym problemow nie mial??
jedyna kopie umowy ma moj byly pracodawca.
co robic?

zdarzylo mi sie, na szczescie nic takiego powaznego sie nie stalo, juz bede czytal.
Cos mi grozi za takie cos czy tylko raczej pouczenie?

Pan uważa, że to nic takiego? Otóż już tłumaczę: w obliczu podpisanych przez Pana nieprzemyślanie dokumentów, Pana rejestracja w PUP staje się nieprawna, a złożone w jej trakcie oświadczenia o niewykonywaniu pracy fałszywe, za co grozi odpowiedzialność karna. Za chwilę PUP dowie się z ZUS, że ma Pan dwa źródła ubezpieczenia zdrowotnego.
Proszę jak najszybciej udać się do PUP odkręcić sprawę. Zapewne rejestracja zostanie anulowana, a Pan się zarejestruje ponownie już z bieżącą datą.
Ale to lepsze dla Pana niż siedzieć cicho i udawać, że "nic takiego się nie stało".

Powrót