Zareklamowana spódnica, już miesiąc czekam na odpowiedź

• Autor wątku Autor wątku paupau123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paupau123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Bardzo proszę o poradę.

Równo miesiąc temu (3 stycznia 2015r.) zgłosiłam reklamację w sprawie dwukolorowej spódnicy, która zafarbowała mimo że stosowałam się do zaleceń prania.

Reklamację przyjęto i dostałam kartkę (zażądałam wymianę). W jednym punkcie jest napisane, że: "Zgłoszenie przyjęto i poinformowano Klienta, że reklamacja zostanie załatwiona w terminie 14 dni po dokonaniu oględzin towaru przez rzeczoznawcę w terminie do dnia 17.01.2015 (zgodnie z Art. 8.3 Ustawa z dnia 27 lipca 2002)".
Reklamację składałam w sklepie, sprzedawca mnie poinformował, iż spódniczka zostanie wysłana do producenta i on się ze mną skontaktuje.
Dnia 21.01.2015 byłam w sklepie z pytaniem czy coś już wiadomo, a sprzedawczyni poinformowała mnie smsowo, że spódnica jest nadal u producenta i ma informację: "Reklamacja jest rozpatrywana przepraszamy, czekamy na dalsze decyzje"
14 dni roboczych dawno minęło a ja dalej odpowiedzi nie mam.
Pytanie moje jest następujące- czy powinnam dalej czekać, czy zgłaszać się dalej do sklepu czy może nawet do producenta?
Tym bardziej, w reklamacji napisane jest, że odpowiedź powinnam dostać 17 stycznia...

Jakie było żądanie w reklamacji?

Wymiana spódnicy

Masz prawo zażądać spełnienia żądania reklamacyjnego i otrzymania nowej spódnicy.

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze tylko pytanie czy powinnam powiedzieć to sprzedawczyni w sklepie w którym kupiłam spódnice czy bezpośrednio kontaktować się z producentem?
Czy jest jakiś przepis na który mogę się powołać?

Złóż w sklepie pismo z żądaniem spełnienia żądania reklamacyjnego, na podstawie:
Przepis prawny:
Art. 8. 3.

Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

PS
Powyższy zapis występuje jeśli zakupiłaś spódnicę przed 24 grudnia 2015.

Spódnicę kupiłam 30 grudnia 2014 roku

J.w. tyko powołaj się na Kodeks Cywilny:
Przepis prawny:
Art. 561 5 . Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.”;

Bardzo dziękuję za pomoc!

Powrót