N
Niagaraaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, piszę w sprawie mandatu,który przyszedł do mnie dzisiaj z Niemiec. Opiszę sytuację, która mnie spotkała właśnie w Niemczech, a mianowicie. Jakieś 4 miesiące temu pojechałam do Niemiec po siostrę i już po niemieckiej granicy zatrzymała mnie niemiecka policja w celu kontroli drogowej.( zatrzymali wtedy jeszcze bodajże z 6 polskich aut).Poprosili o dokumenty i przeszukali samochód. Znaleźli wtedy metalowy pręt w bagażniku.Zaczęli krzyczeć między sobą, rozmawiać itp. i wkońcu zabrali ten pręt, pokazali innym niemieckim policjantom, zabrali mi dokumenty i kazali czekać.Mniej więcej po 20min. przyszli z powrotem, oddali dokumenty i kazali podpisywać jakieś papiery.Były one w języku niemieckim,a dali mi ten sam dokument w języku polskim,abym wiedziała co podpisuję, no i tak było napisane właśnie,że znaleziono w samochodzie metalowy pręt,opis przedmiotu, i że jest to uznawane za niebezpieczną rzecz, więc ją konfiskują. No i dobrze, dokumenty oddali,ja podpisałam wszystko i normalnie odjechałam.Nic nawet nie wspomnieli o jakimkolwiek mandacie. Właśnie dzisiaj mi przyszło do zapłaty 400 euro, za tamten przedmiot. Więc moje pytanie brzmi co mam teraz zrobić? Czy mogę się odwołać od zapłacenia mandatu?Czy jeśli nie będę prosiła o zwrot skonfiskowanego przedmiotu i podpiszę deklarację,że nigdy nie przewiozę na teren Niemiec podobnego przedmiotu, czy wtedy mandat zostanie anulowany?Czytałam także o tym,że w Brukseli w 2009r. odrzucono wniosek "mandaty bez granic", gdzie debatowano na temat mandatów, i czy osoba,która nie dostanie mandatu po za granicami swojego kraju od razu, to czy może być w późniejszym terminie ukarana.Wniosek ten odrzuciło kilka krajów m.in Polska i Holandia ( "Kto w Europie poza granicami swojego kraju dopuszcza się wykroczenia drogowego, nie będzie za to w późniejszym terminie karany" ) I wznowienie tej propozycji miało odbyć się dopiero w 2012 roku.
Proszę o radę w tej sprawie. Dziękuję bardzo z góry.
Proszę o radę w tej sprawie. Dziękuję bardzo z góry.