"Zarezerwowane" miejsca na parkingu osiedlowym

• Autor wątku Autor wątku matrixo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matrixo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

nie wiem czy ktoś może spotkał się już z takim problemem czy też nie, jeśli jednak tak to proszę o jakąś pomoc lub odpowiedzieć.

Na moim osiedlowym parkingu jakiś czas temu, gościu który jest posiadaczem dwóch dużych minibusów, prawdopodobnie na zasadzie dogadania się z administracją postawił znak parkingowy na parkingu z tabliczką o miejscu dla dwóch busów. Kilka dni temu została zmieniona dodatkowa tabliczka z napisem dla 2 busów, na obrazek autobusu. Interesują mnie następujące sprawy, mianowicie, jak można sprawdzić czy ten znak stoi tam całkowicie legalnie - przy ostatniej zmianie przepisów, jeśli jest to już droga publiczna, to czy nie zajmuje się tym jakiś Zarząd Dróg czy też inny organ? Oraz moja drugie pytanie, czy można zwrócić się do kogoś z prośbą o ocenę czy ten znak jest w dobrym miejscu usytuowany, chodzi o to, iż znajduję się on na zakręcie drogi na parkingu, w przypadku postawienia tam dwóch busów, kierowca ma prawie całkowicie ograniczoną widoczność samochodów wyjeżdżających zza zakrętu, gdyż te minibusy nie dość że wysokie są to jeszcze zawsze wystają trochę na drogę. No i trzecie, wynikające trochę z tych dwóch pytań, z jakiej racji ktoś miałby prawo do "rezerwowania" sobie miejsc na parkingu dla siebie? Zwłaszcza że prowadzi działalność przewozową tymi busami.

Proszę o pomoc

Istotne jest to kto jest właścicielem parkingu. Jeśli to teren prywatny to znaki nie mają mocy nadanej im przez kodeks drogowy.

Parking znajduje się na terenie osiedla, i takowym też jest najprawdopodobniej parkingiem.

Powrót