Zarobek ze strony internetowej na 8,5% - Kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Owneds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Owneds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam serdecznie.

Jestem osobą fizyczną. Od roku prowadzę swój serwis internetowy. Dołączyłem na początku roku do programu partnerskiego gdzie zlecam wypłatę (wystawiam rachunek) i pieniądze po 14-stu dniach trafiają na moje konto.

Do tej pory jeszcze nie wypłacałem środków, ale teraz od stycznia chciałbym wystartować z reklamą, więc czas najwyższy je stale wypłacać i reinwestować.

Mam kilka pytań.
Dziś byłem w urzędzie skarbowym i poinformowano mnie, że mogę rozliczać się na podstawie ryczałtu ( za miesiąc poprzedni, do 20-stego dnia kolejnego miesiąca) płacąc podatek poprzez formularz PPE przez aplikacje bankową.

1. Jeśli wypełnię pola odnośnie PPE w aplikacji banku to zostaje mi jeszcze do wypełnienia "Identyfikacja zobowiązania":
Mam tam wpisać "Najem powierzchni reklamowej (ryczałt 8,5%) za 12.2020"?

2. Podatek za dany miesiąc płace w momencie otrzymania pieniędzy fizycznie na konto, czy w momencie wystawienia rachunku?
Chodzi mi o fakt, że zlecenie wypłaty generuje np 1.12.2020 a pieniądze dostaje 15.12.2020 - to rozumiem, że jest to normalnie za grudzień. A co w momencie, gdy zlecę wypłatę (wygeneruje rachunek) 28.12.2020r a pieniądze będą na koncie np 15.01.2021? Zalicza się to pod grudzień czy już pod nowy rok jako styczeń?

Pozdrawiam!

Jeśli to nie działalność gospodarcza, tylko "najem prywatny" to moment podatkowy powstaje w dniu otrzymania zapłaty. Podatek należny do 20-tego następnego miesiąca. Za grudzień rozliczasz się do 31 stycznia (w 2021 roku do 01.02.2021) i wtedy też masz obowiązek złożenia zeznania rocznego PIT-28.

parasoll.ka napisał:
Jeśli to nie działalność gospodarcza, tylko "najem prywatny" to moment podatkowy powstaje w dniu otrzymania zapłaty. Podatek należny do 20-tego następnego miesiąca. Za grudzień rozliczasz się do 31 stycznia (w 2021 roku do 01.02.2021) i wtedy też masz obowiązek złożenia zeznania rocznego PIT-28.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
Wczoraj dzwoniłem do urzędu i Pani mi powiedziała, że jak wypłacam / rozliczam się pierwszy raz, to muszę wpłacić do 31 grudnia 2020 roku roku należny podatek PPE za grudzień na mój mikrorachunek aby oni wiedzieli, że chce się rozliczać na ryczałt, a potem w drugiej połowie lutego wysłać pit-28 i wpisać tam ten mój zarobek i płatność za podatek normalnie powinna być zakwalifikowana.

Czy to jest poprawne działanie, czy rozmawiałem z kimś niekompetentnym?

Powrót