Zarobki z forum a prawo

• Autor wątku Autor wątku Qontrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qontrol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Posiadam forum internetowe.
oczywiście zarabiam na nim na reklamach typu Google AdSense.

Ale nie w tym moje pytanie. Na forum ludzie wpłacili dobrowolnie na moje konto sumy ok 50zł każdy na rozwój forum. Aby kupić nowy styl itp itd.

Muszę od tego odprowadzić podatek lub to gdzieś zgłosić ?
Nie była to żadna sprzedaż ani nic. Po prostu podałem numer konta i dobrowolnie wpłacali ile chcieli.

Te dobrowolne wpłaty podlegają opodatkowaniu jako darowizna. Stawka podatkowa zakładając, że pochodzą one od osób nie spokrewnionych to 12%. Kwota wolna od podatku to 4 902 zł.
Rozliczasz się z nich przy okazji składania co rocznego PiTa.

Co do Google AdSense i podatków tu już każdy urząd skarbowy rzepkę sobie skrobie, każdy US twierdzi co innego, w jednym powiedzą, że trzeba mieć GD, a w drugim wystarczy osoba fizyczna itp itd. Najlepiej jak się przejdziesz do swojego US i zapytasz jak oni widzą tą sprawę.

Czyli jeśli ta darowizna nie przekracza 4 902 zł to nie muszę odprowadzać podatku ?

I na jaki czas jest te 4 902 zł, co miesiąc czy na rok ?

4902 zł na rok podatkowy. Jednak nie jestem pewny czy chodzi o kwotę pojedynczej darowizny czy sumę wszystkich darowizn w danym roku.

4902 zł na pięć lat, ale od jednej osoby. Wartości darowizn z 5 lat się sumuje, oddzielnie dla każdego darczyńcy.

Powrót