Zarzadca przymusowy mala wspólnota

• Autor wątku Autor wątku Wiki8787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiki8787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o ocenę szans w sprawie o ustanowienie zarządcy przymusowego małej wspólnoty mieszkaniowej. Czy ktoś miał podobną sprawę?
Mała wspólnota – 3 wyodrębnione lokale.
Od wielu lat występują następujące problemy:
brak zarządcy,
brak rachunku bankowego wspólnoty,
opłaty za media części wspólnych i rozliczenia odbywają się przez prywatne konta właścicieli,
brak dokumentacji dotyczącej zarządzania,
brak obowiązkowych przeglądów budynku,
brak ubezpieczenia nieruchomości wspólnej,
trwały konflikt między współwłaścicielami i praktyczny brak komunikacji,
decyzje dotyczące części wspólnych są podejmowane jednostronnie, bez informowania wszystkich współwłaścicieli.
Na pierwszej rozprawie został przesłuchany świadek oraz ja jako świadek (pełnomocnik wnioskodawczyni). Zeznawałam prawie godzinę. Świadek potwierdził m.in. brak przeglądów i brak dokumentacji.
Sprawa została odroczona tylko dlatego, że sąd zauważył w księdze wieczystej wpis Gminy jako współwłaściciela. Po wyjaśnieniu przez wydział ksiąg wieczystych okazało się, że był to wyłącznie błąd wpisu – gmina została wykreślona, a udział prawidłowo przypisano właścicielce jednego z lokali.
Na kolejnej rozprawie mają być przesłuchani pozostali współwłaściciele.
Oni twierdzą, że:
„zawsze tak było”,
„budynek funkcjonuje”,
„zarządca jest niepotrzebny”,
jednocześnie jedna z uczestniczek zaproponowała w swoich pismach, że sama może pełnić funkcję zarządcy odpłatnie, ale sprzeciwia się ustanowieniu profesjonalnego zarządcy zewnętrznego poza tym nie nadaje sie do tej funkcji, jest w konflikcie z wnioskodawczynia.

Moje pytania:
Jak realnie oceniacie szanse na ustanowienie zarządcy przymusowego?
Czy samo wykazanie braku dokumentacji, przeglądów, rachunku bankowego i trwałego konfliktu między współwłaścicielami jest w praktyce wystarczającym argumentem?
Czy ktoś miał podobną sprawę i jaki był wyrok sądu?
Będę wdzięczna za odpowiedzi osób, które mają doświadczenie z podobnymi postępowaniami lub zawodowo zajmują się prawem nieruchomości.

Powrót