zarządz. wykon. warunk. zawiesz. kary

• Autor wątku Autor wątku strata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam!!!
Chciała zapytac : jeśli osoba popełniła takie same przestepstwo w okresie zawieszenia kary, została skaza przez sąd okregowy a następnie zostało uznane odwołanie w sądzie apelacyjny i zwiekszona okres zwieszenia kary pozbawienia wolności z 3 na 5 lat to co moze teraz oznaczać wezwanie na posiedzenie w sprawie zarządzenia wykonania warunkowego zawieszenia kary ?

Moze oznaczać, że jest to wezwanie w sprawie odwieszenia pierwszego wyroku tj pierwszych zawiasów.

dziekuję za odpowiedz. Chciałbym jeszcze tylko wiedzić czy jeżeli sąd apelacyjn rozmażał dwa przestepstwa i zwiększył tylko okres zawieszenia kary to czy możliwe jest aby teraz sąd rejonowy odwiesił tą pierwsza kare.

W przypadku popełnienia tego samego przestępstwa w okresie próby sąd ma obowiązek zarządzić wykonanie uprzednio zawieszonej kary.

przepraszam że tak wałkuje te temat (myslelismy, że mamy juz ten koszmar za sobą), ale chciałabym to dobrze zrozumieć, czyli ta pierwsza kara bedzie musiała byc wykonana nie ma możliwości aby sąd przychylił się do wyroku sądu apelacyjnego

sąd apelacyjny uwzglednił to ,że podjete zostało leczenie (bo sparwy dotyczyły oczywiście posiadania narkotyków) i wydał wyrok rok i 10 miesięcy w zawieszeniu na 5 lat. ( w pierwszej sprawie zaś było 8 miesiecy w zawieszeniu na 3 lata)

przeczytałam te art. i rozumiem że sąd ma obowiazek nakazac wykonanie kary , Chciałam jeszcze zapytac czy są jakies mozliwości wybrniecia z tej sytuacji (np.odwołanie, kolejna apelacja) bo rozumiem że wyrok sądu apelacyjnego nie ma tu zadnego znaczenia

po rozprawie w sadzie apelacyjnym myślelismy że mamy juz to za soba a tu jednak jeszcze nie koniec :((
BARDZO DZIĘKUJE ZA WSZYTSKIE ODPOWIEDZI

Jesli kara zostanie odwieszona, można pisać zażalenie. Jednak jeśli będzie to odwieszenie obligatoryjne, to nie ma to sensu. Sedzia nie ocenia tu bowiem w zasadzie nic, nie ma żadnej uznaniowości. Po prostu odwiesza bo musi.
Można ewentualnie starać się o odroczenie wykonania kary. Na forum jest sporo wątków dotyczących odroczenia, prosze poszukac.

Rozumiem, jeszcze mozna miec jakies szczątki nadzieii.
Widziłam, ze dużo się tutaj o tym pisze :).
Dziekuje za wszystkie sugestie.

Mam tylko jeszcze jedno ostatnie pytanie - napisał Pan "Jesli kara zostanie odwieszona(...)" to moze byc tak, że jeżeli przyszło juz wezwanie na posiedzenie sądu to kara ta nie musi byc odwieszona? Przeczytałam gdzies tutaj na forum, że jeśli za taka osobę wstawi sie kurator, będzie miał pozytywne opinie od kuratora z miejsca pracy oraz osrodka w którym sie leczy to sąd może przychylic sie do próśb oksrzonego. Czy jest to możliwe??

Jeśli jest to obligatoryjne to sąd ma obowiązek odwiesić tą karę , jesli nie to niekoniecznie.ale to samo przestępstwo- to jest odwieszenie obligatoryjne- sąd musi odwiesić.

tak ja tutaj pisano kara zostało odwieszona jednak sedzi powiedział że można ten wyrok zaskarzyć - Co to może oznaczać.
Bo na odroczenie wyroku nie mamy chyba raczej szans, gdyz jest to osoba zdrowa bez żadnych zobowiazań rodzinnych, juz nie ucząca się.

Prosze od odpowiedz jesli ktos moze cos wiedziec na temat tego zaskarżenia wyroku. Z góry bardzo dziekuję

Mam bardzo podobna sytuację do ciebie z tą różnicą że dopiero czekam na wyrok, mój chłopak był rok temu skazany za posiadanie i handel teraz popełnił to samo przestępstwo i też siedzę jak na szpilkach mając nadzieję że wykaraskamy się z tego właśnie powołując się na dobrą opinie kuratora, leczeniem, pracą...jak więc możesz to pisz jak ta sprawa się bedzie dalej toczyła!
POWODZENIA

[cytat:18k2qig6]
że można ten wyrok zaskarzyć - Co to może oznaczać.
[/cytat:18k2qig6]

To oznacza, że na postanowienie można wnieść zażalenie do sadu odwoławczego w terminie 7 dni.

[cytat:18k2qig6]
też siedzę jak na szpilkach mając nadzieję że wykaraskamy się z tego właśnie powołując się na dobrą opinie kuratora, leczeniem, pracą...jak więc możesz to pisz jak ta sprawa się bedzie dalej toczyła!
[/cytat:18k2qig6]

Żeby móc się wykaraskac, musiałby dostać grzywne lub ograniczenie wolności.

strata napisał:
Witam!!!
Chciała zapytac : jeśli osoba popełniła takie same przestepstwo w okresie zawieszenia kary, została skaza przez sąd okregowy a następnie zostało uznane odwołanie w sądzie apelacyjny i zwiekszona okres zwieszenia kary pozbawienia wolności z 3 na 5 lat to co moze teraz oznaczać wezwanie na posiedzenie w sprawie zarządzenia wykonania warunkowego zawieszenia kary ?
witam mam problem moj chlopak dostal grzywne za jazde po pijanemu i splaca ją!! a mimo to sad odwiesil mu zawiasy ktore mial wczesniej za kradziez z pobiciem przez ponad pol tora roku od wydania wyroku nie popelnil zadnego innego przestepstwa zmienil srodowisko i pracuje - a teraz nawet ma dostac umowe o prace. Pisze poniewaz bylismy u adwokatki i zlozyla zazalenie tylko ze jest maly problem pani adwokat zlozyla zazalenie tydzien po tym jak odebralismy wyrok ktory wyslali nam z sadu czyli 18.02 a teraz przyszlo nam z sadu odrzucenie zazalenia i napisali ze sie spuznilismy bo sprawa byla 10.02 i mielismy czas do 17 czy da rady cos z tym zrobic???????? prosze pomóżcie mi!!!!!!!!

Powrót