Zarządzanie spadkiem

• Autor wątku Autor wątku nogiln
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nogiln

Użytkownik
Odpowiedzi
112
Witam, odziedziczyłem wraz z bratem dom rodzinny. Nie było sprawy spadkowej. Czy w takiej sytuacji jest możliwość otrzymania pełnomocnictwa w zarządzaniu spadkiem? Chodzi np. o możliwość składania wniosków o dofinansowanie remontu domu, czy np. zmian planu taryfowego u dostawcy energii, czy innych czynności związanych z użytkowaniem nieruchomości?

nogiln napisał:
Czy w takiej sytuacji jest możliwość otrzymania pełnomocnictwa w zarządzaniu spadkiem?
Nie ma takiej możliwości, dopóki nie zostanie potwierdzone urzędowo kto jest spadkobiercą. Chyba że istnieje testament w którym został powołany wykonawca testamentu to ma on ustawowe uprawnienie do zarządu spadkiem (teoretycznie aż do dokonania działu spadku).

nogiln napisał:
Chodzi np. o możliwość składania wniosków o dofinansowanie remontu domu
Wymagany byłby dowód że wnioskodawca jest współwłaścicielem nieruchomości oraz pełnomocnictwa od wszystkich pozostałych współwłaścicieli.

nogiln napisał:
zmian planu taryfowego u dostawcy energii
Da się to zrobić online przez eBOK.

Nie ma innej drogi jak podział i ustalenia własności. Czy istniej możliwość otrzymania dokumentu potwierdzającego,że tylko ja i brat jesteśmy właścicielami i na tej podstawie zarządzać spadkiem?

nogiln napisał:
Czy istniej możliwość otrzymania dokumentu potwierdzającego,że tylko ja i brat jesteśmy właścicielami
Tak, w sądzie ALBO u notariusza. Uzyskacie wtedy sądowe postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku ALBO notarialny akt poświadczenia dziedziczenia.
Następnie, na podstawie jednego z tych dokumentów trzeba będzie zaktualizować wpisy współwłaścicieli w księdze wieczystej nieruchomości.

Powrót