zarzadzenie kary

• Autor wątku Autor wątku angelikamelkowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelikamelkowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
mo mąż ma 2 wyroki, jeden który teraz odsiaduje 6 miesięcy i drugi 2lata w zawieszeniu, czy przez to ze odbywa teraz ten 1 wyrok mogą kazać mu odsiedzieć mu również ten drugi wyrok mimo tego że jest on w zawieszeniu??
proszę o pomoc

Zależy kiedy popełnił przestępstwo za które karę odbywa obecnie i jak się mają te przestępstwa do siebie (czy są podobne w rozumieniu art. 115 par. 3 k.k.).

Jeżeli przestępstwo to popełnił w okresie zawieszenia tej drugiej kary i ten okres, przedłużony o 6 miesięcy jeszcze nie minął, to Sąd może zarządzić wykonanie kary. Jeśli dodatkowo przestępstwa są podobne, Sąd nie tylko może, ale ma obowiązek zarządzić wykonanie warunkowo zawieszonej kary.

te pół roku które osdiaduje to pierwszy wyrok, który był też w zawieszeniu ale popełnił 2 przestępstwo i zarządzono wykonanie kary tego pierszego

czy ten drugi wyrok też mu zarządzą?

Nie. Chyba że popełni jeszcze jedno przestępstwo lub nie będzie wykonywał mimo możliwości środków karnych lub grzywny które w tym drugim wyroku mogły być orzeczone.

orzeczono mu w drugim wyroku grzywnę która jest zapłacona i wyrok 2 lataw zawieszeniu.
czyli jeśli nie popełni przestępstwa to tego wyroku mu nie zarzadzą i po tych 6 miesiącach które teraz odbywa wyjdzie na wolność???

Tak, jeśli w okresie próby nie popełni czynu zabronionego lub w inny sposób nie będzie rażąco naruszał prawa.

dziękuję za pomoc i proszę jeszcze raz o nią!
jeśli mój mąż jest w z.ś i mam jego upoważnienie potwierdzone notarialnie to jak dlugo jest ono ważne i czy z takim upoważnieniem mogę załatwić prawnika i dać mu pełnomocnictwo

W jakiej sprawie ma działać ten prawnik?

Powrót