Zarządzenie wykonaniae kary pozbawienia wolności

• Autor wątku Autor wątku darszew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darszew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie Otóż co oznacza zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności. Odśnie mojej osoby sprawa polegała następująco: prowadziłem działalnośc gospodarczą od 2002 roku, w 2006 rozpoczęła się kontrola z urzędu skarbowego za lata 2003-2005 i dotyczyła podatku dochodowego i vat. Mieliśmy wraz z kontrahentami wyroki w zawieszeniu ja miałem dokładnie 2 lata w zawieszeniu na 5 lat i kara grzywny 5000 za potwierdzanie fałszywych danych itp. wszystko dobrze sie zakończyło - data wyroku prawomocnego marzec 2008 r.. Kontrola rozpoczęta cały czas trwa odwiedzam co jakiś czas urząd skarbowy i policje gospodarcza. W końcu sprawa w Urzędzie Skarbowym nabiera końca jest czerwiec 2008 rok - dobrowolnie poddaję się karze Urząd skarbowy przesyła akt oskarżenia do sądu.Cały czas od marca 2008 mam potrącenia od dochodu z pracyna rzecz niezaliczonych podatków. Działalności nie prowadzę już od marca 2008 roku. W końcu dzisiaj otrzymuję wezwanie o posiedzeniu zarządzenia wykonaniu kary pozbawienia wolności. Pomiędzy czerwcem a obecną chwilą nic niepopełniłem podobnego oraz nie otrzymałem żadnych pism z Urzędu. Czego może dotyczyć te wezwanie i jak się do niego przygotować. Dodam że w lipcu ożeniłem się i zmieniłe pracę i nie uchylam się od płaenia zaległości.
Czekam na wyczerpującą odpoweidź. Jak najlepiej się z Panem kontakować. Pozdrawiam Darek.

Jeśłi nie zapadł żaden nowy wyrok to może chodzi o niewykonywanie jakichś elementów wyroku towarzyszących warunkowo zawieszonej karze?

zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności

Czy jeżeli pojadę do sądu kilka dni przed posiedzeniem to powiedzą mi o co chodzi dokładnie w tej sprawie. Czekam na odpowidź.

Będziesz mógł przejrzeć akta co powinno już dać jakąś orientację. Podstawowe informacje powinni Ci też przekazać.

A może jak dobrowolnie poddałem się karze to jest wyrok bez rozprawy i nie bedą mnie o tym informować tylko teraz informują o wykonaniu kary pozbawienia wolności.

Przesadzasz.

BTW: Dobrowolnie poddałeś się karze bezwzględnej pozbawienia wolności?

Czy dobrze zrozumialam? W czerwcu 2008 zapadl wyrok 2 lata pw w zawieszeniu na 5 lat plus 5000 zł grzywny. I zwracasz podatek. Tak?
A ta grzywna? Spłaciłes grzywnę?

Wyrok zapadł w marcu 2008 roku i płacę grzywną rozłożoną na raty w marcu mam ostatnią ratę. W czercwu zakończyła się kontrola podatkowa i sam dobrowolnie poddałem się karze, żeby zakończyć ten problem. US przesłał akt oskarżenia do sądu i od tego momentu była cisza do wczoraj. Dodam że w marcu ubiegłego roku US zajął mi konto firmowe i wszedł mi na dochody i wszystko cały czas płacę. Czekam na wyjaśnienie co dalej mam robić

Zasięgnij informacji w Sądzie.
Albo niezbyt dobrze opisujesz sytuację albo piszesz nie wszystko co istotne i nie układa się to zbytnio w jakąś sensowną całość.

kadi jak możesz skontaktuj się ze mną na priv.

Dzięki za odpowiedź. Słuchaj co do dobrowolnego poddania się odpowiedzialności do tylko jak byłem w US to podpisałem dokumenty i na tym koniec, potem dostałem jeszcze odpis aktu oskarżenia który wpłynął do sądu i na tym koniec. NIkt MI nie mówił o wpłacie zryczałtowanych osztów postępowania oraz o karze grzywny 1/3 najniższego wynagrodzenia. Kwoty u uszczuplenia nie spłacę odrazu ani na raty bo to duża kwota. Mam potrącenia z wypłaty od pracodawcy co miesiąc.

Wygląda na to że Twojemu wnioskowi o dobrowolne poddanie się odpowiedzialności nie nadano biegu (skoro do Sądu poszedł akt oskarżenia). Ale dlaczego - nie wiem.

Kadi napisz mi jeśli się orientujesz w tym temacie, jak powinno przebiegać postępowanie od chwili dobrowolnego poddania się odpowiedzialności w US do chwili zakończenia tej sprawy w sądzie.

Sam sobie poczytaj. Art. 142-149 kodeksu karnego skarbowego.

Darszew - uporządkuj to troszkę. Czyli miałes wyrok w zawieszeniu i doszla kolejna sprawa ta z US? Jako drugie skazanie?
Bo wyszlo mi tak. Wyrok pierwszy w zawieszeniu, i druga sprawa z dobrowolnego poddania się karze czyli drugi wyrok. Cisza i teraz wezwanie na posiedzenie w sprawie zarządzenia wykonania kary. Tak?

Jeżeli dobrze odczytałam to co napisałeś to trzeba sprawdzić jakie są daty (data) popełnienia czynu w drugiej sprawie (czy w okresie próby w pierwszej sprawie), a przede wszystkim jakiej karze poddałeś się w tej drugiej sprawie. Bo tego nie piszesz.

Nie wiem jak jest w sprawach skarbowych, ale w karnych na pewno przy dobrowolnym poddaniu się karze do sądu wpływa akt oskarżenia więc nie świadczy to o nie przyjęciu wniosku.

Dzięki wszystkim za pomoc. Dzisiaj byłem na wizycie w sądzie i wszystkiego się dowiedziałem. Otóż w czerwcu straciłem prawo jazdy i otrzymałem wyrok. Wyrok ten został wysłany do KRS a z tamtąd sąd otrzymał zwrotny list, że posiadam już wyrok i teraz zostałem skazany z następujących paragrafów, 178a. 1kk , i 42. 2kk.. Pani powiedziała, że te posiedzenie to tylko formalność, że jedna sprawa z drugą nie ma nic wspólnego. Mogę cieszyć się tylko wolnością. To tyle w tej sprawie.

Powrót