zarzut do opinii biegłego

• Autor wątku Autor wątku alesandra3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alesandra3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, moja mama pobierała rentę z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Od maja br jesteśmy na etapie odwołań o nieprzyznaniu renty po raz kolejny. Sprawa trafiła do sądu, była komisja, biegli itd. Dziś otrzymała zawiadomienie z sadu o terminie posiedzenia oraz odpis opinii biegłych, z którą się nie zgadza. I tu jest moje pytanie, czy wnosić zarzut do opinii biegłych w terminie tych 7 przewidzianych dni a jeśli tak to w jaki sposób ( jak to napisać) czy poczekać na postanowienie wyrok sądu i pisać apelację? Bardzo proszę o pomoc

Pisać !
I to jak najszybciej
Przestawić swoje zarzuty , argumenty ,tak aby podwazyc opinie biegłego.
Ale to nie może być gołosłowna polemika , ale twarde dowody ,ze tak nie jest w rzeczywistości ,jak to przedstawiaja biegli.
Np. biegły stwierdza to , a z innych dowodów /zaświadczeń lekarskich / wynika coś innego itd.
Jak ma sie twarde dowody , to można wystapić z wnioskiem o dodatkowe wyjasnienia od biegłych , mozna wystapić z wnioskiem o wezwanie ich na riozprawe w celu wyjasnienia pewnych spraw z opiniowania ,no i mozna zawnioskować o zmiane biegłego.
Ale to wszystko zalezy juz od Sadu , który oceni ,czy to jest wskazane i konieczne .Jak się tego nie zrobi to klapa !!!!!

Tylko trudno będzie udowodnić pewne kwestie np. taka sytuacja - biegły kazał stanąć mamie na palcach i na piętach, mama nie stanęła, przewróciła się, a w opinii jest napisane, że prawidłowo staje na palce i pięty. Dodatkowo przyjęte jest stwierdzenie, że "po wnikliwym zapoznaniu się z dokumentacją medyczną..." co również nie jest prawdą ponieważ gdy mama chciała okazać te dokumenty biegły stwierdził, że nie jest mu to do niczego potrzebne. To będzie trudno udowodnić. W opinii jest również, że mama nie miała złamań a na tą komisję stanęła ze świeżym złamaniem 3 żeber i to akurat mogę udowodnić. nie jestem pewna czy sąd przychyli się do wzywania biegłych na rozprawe ponieważ po komisji wyznaczonej przez ten właśnie sąd, wezwał on w drodze pomocy prawnej inny sąd i tam odbyła się druga komisja a jej biegli orzekli podobnie, więc wątpię aby sąd wzywał biegłych z innego województwa. Dziękuję za odpowiedź teraz już jestem zdecydowana aby pisać zarzuty:-)

Pisać ! Opisać wszystko dokładnie , dostarczyć wszystkie możliwe dowody na nie ! Zaądać wezwania biegłego na rozprawe w celu zadania pytań ,ewentualnie zażądać innego biegłego .prosze poczytac w Internecie na ten temat Jest tam dość sporo ciekawych wiadomości /ad.biegłych w procesie sadowym a szczególne w sprawach z ubezpieczeń społecznych / Wynika z powyzszego ,ze jest to I Instancja , a wiec robic to wszystko co powyzej , bo w apelacji może być róznie !!!

Powrót