Zarzut formalny do nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku marcin8218
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin8218

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy mogę podnieść zarzut formalny do nakazu zapłaty w przypadku gdy został zaadresowany na adres siedziby firmy, a nie na adres zameldowania?
Prowadze jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza.
Chodzi tu glownie o oszczedzenie kosztow procesu.

Otrzymalem nakaz zaplaty z dnia 26 sierpnia 2014 roku.
W nakazie jest informacja ze:
"na skutek pozwu wniesionego w dniu 27.05.2014r.".

Natomiast na zalaczonym pismie procesowym widnieje data biura podawczego: 06.08.2014.
Dodam tylko ze chodzi o mala kwote 420 zł, ktora zaplacilem w dniu 23 czerwca 2014r.
Wiec chodzi glownie o unikniecie kosztow sadowych.
Nie wiem skad ta data 27 maja, moze to jest blad?
I wtedy mozna podniesc zarzut wniesienia pozwu po zaplacie?

DOdam tez, ze zaplate dokonalem na konto PZU (sprawa dotyczy polisy ubezpieczeniowej) na rachunek ktory widnial na polisie.
W wezwaniu do zaplaty kancelaria, ktora reprezentuje PZU wskazala inny rachunek, jednak majac na uwadze fakt, ze duzo jest wyludzen i do firmy przychodza czasem listy z prosbami o wplate podszywajace sie pod rozne instytucje zaplacilem na rachunek z polisy.
Do wezwania nie bylo zalaczone zadne pelnomocnictwo, ze reprezentuja PZU, albo ze takie pelnomocnictwo zostalo im udzielone.

marcin8218 napisał:
Czy mogę podnieść zarzut formalny do nakazu zapłaty

Możesz ale zarzuty formalne stawiane nakazowi nie mają sensu.

marcin8218 napisał:
gdy został zaadresowany na adres siedziby firmy

Nakaz dostałeś?

marcin8218 napisał:
a nie na adres zameldowania?

Nie ma podstaw do dokonywania doręczeń pod adresem zameldowania. Jeśli już to zamieszkania.

marcin8218 napisał:
Wiec chodzi glownie o unikniecie kosztow sadowych.

Musiałbyś zaskarżyć nakaz uznając powództwo w całości oraz wykazać, że nie dałeś podstaw do jego wytoczenia. Zapłata po wniesieniu pozwu (o ile dałeś podstawy do jego wytoczenia) nie zwalnia z obowiązku poniesienia kosztów.

marcin8218 napisał:
Natomiast na zalaczonym pismie procesowym widnieje data biura podawczego: 06.08.2014.

Co to za pismo? Może tylko pismo złożone w celu uzupełnienia braków pozwu?

marcin8218 napisał:
I wtedy mozna podniesc zarzut wniesienia pozwu po zaplacie?

Jeśli faktycznie wniesiono pozew po zapłacie to należy wnieść sprzeciw/zarzuty i podnieść zarzut spełnienia świadczenia. Kiedy wniesiono pozew możesz ustalić nawet dzwoniąc do sądu, a na pewno fatygując się osobiście celem przejrzenia akt.

Robilee napisał:
Przecież wszystko wiemy.

Ja tam nie wiem. Post jest napisany w sposób, który nie pozwala jednoznacznie przyjąć, że pozew wniesiono w tym dniu.

marcin8218 napisał:

Jest to mało prawdopodobne - jak napisałem, pismo procesowe, o którym pisze autor było pewnie tylko pismem uzupełniającym brak pozwu. Jeśli ma co do tego wątpliwości niech sprawdzi w sądzie kiedy wniesiono pozew. Jeśli w dniu wskazanym w nakazie, to:

Yozayan napisał:
Zapłata po wniesieniu pozwu (o ile dałeś podstawy do jego wytoczenia) nie zwalnia z obowiązku poniesienia kosztów.

Dla osób prowadzących działalność gospodarczą adresem do doręczeń jest adres podany w CEIDG i jest to jak najbardziej prawidłowe doręczenie.

Eli7 napisał:
Dla osób prowadzących działalność gospodarczą adresem do doręczeń jest adres podany w CEIDG

KPC nie daje podstaw do takiego twierdzenia.
Art. 133.
§ 2a. Pisma procesowe dla przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych, wpisanych do rejestru sądowego na podstawie odrębnych przepisów, doręcza się na adres podany w rejestrze, chyba że strona wskazała inny adres dla doręczeń. Jeżeli ostatni wpisany adres został wykreślony jako niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy i nie zgłoszono wniosku o wpis nowego adresu, adres wykreślony jest uważany za adres podany w rejestrze.

Przedsiębiorca wpisany w CEIDG nie jest przedsiębiorcą wpisanym do rejestru sądowego, zatem doręczeń dokonuje się jak każdej osobie fizycznej.

Art. 135. § 1. Doręczenia dokonuje się w mieszkaniu, w miejscu pracy lub tam, gdzie się adresata zastanie.

Tak też:

Wyrok

Sądu Apelacyjnego w Poznaniu

z dnia 19 grudnia 2012 r.

I ACa 1046/12

Jeśli dana osoba prowadzi działalność w formie przedsiębiorstwa, które nie podlega rejestrowi w Krajowym Rejestrze Sądowym, to przesyłki sądowe winny być jej zatem doręczane według zasad określonych w § 1 art. 133 k.p.c., a nie w jego § 2a, który dotyczy wyłącznie przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych, wpisanych do rejestru sądowego. Pisma sądowe dla przedsiębiorców będących osobami fizycznymi doręcza się według zasad przewidzianych dla osoby fizycznej, a więc doręczenia - w myśl art. 135 § 1 k.p.c. - dokonuje się w mieszkaniu, miejscu pracy lub tam, gdzie się adresata zastanie.

w CEIDG wpisane są dwie opcje - adres prowadzenia i adres do doręczeń, zazwyczaj jest to ten sam adres gdyż mało kto ujawnia swój adres zamieszkania. Mając takie informacje z CEIDG nie należy szukać innego adresu.

Wiem co jest wpisane w CEIDG. Nie zmienia to w żaden sposób tego co napisałem w poście powyżej.

Oczywiście w niniejszej sprawie mamy do czynienia ze skutecznym doręczeniem skoro adresat przesyłkę odebrał. Sam zresztą z reguły wskazuję w pozwie adres z CEIDG. Problem zacznie się jednak kiedy adresat nie odbierze przesyłki. Zdarzają się też sądy, które z automatu w wzywają do wskazania czy podany adres jest adresem prowadzenia działalności czy zamieszkania, a w przypadku gdy nie jest adresem zamieszkania wzywają do wskazania takowego.

Dziekuje za odpowiedzi.
Zatem temat adresu zamkniety.
Pozostaje kwestia daty wplywu do sadu.
Z tego co widzę na piśmie procesowym to faktycznie to jest pismo do uzupełnienia braków, najpierw był pozew składany do E-sądu, ale ze względu na braki formalne przekazali go chyba do Sądu Właściwego.
Wiec podejrzewam, ze data bedzie tez spelniona i pozostaje zaplacic koszty.
Na szczescie nie duze, bo jakies 90 zl.

Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna sprawa. Dostaje wezwanie do zaplaty do jakiejs kancelarii, podaja jakis nr konta, nie zalaczaja pelnomocnictwa.
Na jakiej podstawie mam twierdzic ze dzialaja w jego imieniu, a nie chca wyludzic pieniadze?

marcin8218 napisał:
Na jakiej podstawie mam twierdzic ze dzialaja w jego imieniu, a nie chca wyludzic pieniadze?
marcin8218 jest off-line Raportuj zły post
Chodzi o koszty sądowe? Pełnomocnictwo zapewne zostało załączone do pozwu. Pełnomocnik ma prawo domagać się kosztów procesowych bezpośrednio od pozwanego.

Mówie o pełnomocnictwie do wezwania do zapłaty.
Jeżeli wiszę pieniądze PZU, a przychodzi pismo od kancelarii z wezwaniem do zapłaty i jest tam wskazany inny numer rachunku, niż na polisie PZU to na jakiej podstawie jestem w stanie ocenić, że tak chciało PZU, czy to firma która pod PZU się podszywa, jeżeli do wezwania nie było dołączonego żadnego pełnomocnitwa.

Możesz wezwać pełnomocnika do wykazania umocowania lub mocodawcę do potwierdzenia czy takiego umocowania udzielił.

Dziekuje za pomoc, w takim razie wszystko juz jasne :)

Powrót