Zarzut pozwanego co do niewłaściwości sądu

• Autor wątku Autor wątku advisor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

advisor

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam serdecznie,

w wątku http://forumprawne.org/sady-cywilne...akaz-zaplaty-w-postepowaniu-upominawczym.html

prosiłem o pomoc w odpowiedzi na pozew, jednak niejako okazał się on niezbyt precyzyjny. Wgłębiłem się w temat i doszedłem do wniosku ,że właściwym sposobem odpowiedzi na pozew będzie: Zarzut pozwanego co do niewłaściwości sądu

Tutaj pojawia się moje pytanie - jak wypełnić pkt 6 odpowiedzi na pozew.

Rozumiem ,że powinienem skorzystać z Pola:
Zgłaszam zarzut - czy wystarczy w tym miejscu wpisać:
Zarzut pozwanego co do niewłaściwości sądu

czy też należy go tam jakoś rozwinąć i uzasadnić, czy też czyni się to w innym miejscu?

advisor napisał:
czy też należy go tam jakoś rozwinąć i uzasadnić, czy też czyni się to w innym miejscu?

zarzut w miejscu na zarzuty, uzasadnienie w uzasadnieniu. Chyba, że potrafisz uzasadnić ten zarzut jednym zdaniem.

a czemu uważasz, że ten sąd jest niewłaściwy?
niewłaściwy rzeczowo czy miejscowo ?

Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

Copthall napisał:
a czemu uważasz, że ten sąd jest niewłaściwy?
niewłaściwy rzeczowo czy miejscowo ?
Ponieważ współpraca z powodem oparta była na jednej umowie zakładającej rozpatrywanie sporów na drodze negocjacji, a w przypadku braku porozumienia - spór ma rozstrzygać Sąd Arbitrażowy.

Negocjacji nie było ,a Powód próbuje sztuczkami prawnymi przygwoździć mnie ponieważ wie ,że nie ma racji i w sporze na argumenty przegra, np. wcześniej wysyłał listy na nieaktualny adres (mimo ,że prowadziłem z nim korespondencję listami poleconymi za potwierdzeniem odbioru z aktualnego adresu) całe szczęście firma która dostarcza przesyłki z Sądu do mój klient i mnie poinformowali ,że jest przesyłka na mój stary adres.

PS dokument który muszę stworzyć to nie jest jak błędnie myślałem odpowiedź na pozew a Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

Czy ktoś z Państwa wie jak formułuje się taki sprzeciw w którym wskażę Sądowi iż spór w tym wypadku powinien rozpatrywać Sąd Arbitrażowy?

Wzór formularza już mam. Nie mam tylko pojęcia w którym miejscu i w jaki sposób sformułować moje tezy o niewłaściwości Sądu. Ponieważ Powód ukrył przed Sądem nawet sam fakt istnienia umowy...

Ostatnia edycja:
zarzut: zapis na sąd polubowny
dowód: umowa

zapis na sąd jest na pewno skuteczny?

Copthall na wstępie dziękuje za pomoc.

Jestem przekonany ,że tak ponieważ była tylko jedna umowa z powodem i w niej był zapis o Sądzie polubownym. Dodatkowo Powód nie wspomina o umowie - a gdyby zapis był nieskuteczny to zapewne nie ukrywali by faktu istnienia umowy.

A co w przypadku gdyby okazało się ,że jest nieskuteczny z jakiegoś powodu?

Zapis brzmi tak:

kb88b7.gif

AnWald dziękuję za odpowiedź.

A to z jakiego powodu?
Dlaczego do adwokata?

advisor napisał:
A to z jakiego powodu?
Dlaczego do adwokata?

Do adwokata, bo prowadzenie procesu na podstawie rad na forum nie jest najlepszym pomysłem.
Masz w ręce zarzut, który spowoduje odrzucenie pozwu, co wyszło dopiero w którymś tam pytaniu (a profesjonalista wychwyciłby to na dzień dobry).

Pytanie, ile jeszcze rzeczy przeoczyłeś.

Może inaczej. Nająłem i opłaciłem z góry radcę prawnego który jak narazie wysłał mi wzór Sprzeciwu i kontakt się urwał.

A czy mógłbyś precyzyjniej wyjaśnić dlaczego jak rozumiem mój zarzut będzie nieskuteczny? Czy jest jakiś błąd w zapisie? czy o co chodzi?

Mam Tobie zapłacić ,żebyś coś więcej napisał? Bo nie bardzo rozumiem jak jest idea tego forum. Znam się na IT i fora dotyczące problemów informatycznych wyglądają kompletnie inaczej, jeśli pytanie nie było wałkowane setki razy to zazwyczaj uzyskuje się konkretną i rzeczową odpowiedź.

advisor napisał:
Pytanie, ile jeszcze rzeczy przeoczyłeś.

Prawda, czasem drobny element może zaważyć w sprawie.

advisor napisał:
idea tego forum

taka, by przede wszystkim nie zaszkodzić. W czymś pomóc w czymś doradzić.
Ale to możliwe tylko w zakresie tego co piszesz, jak czegoś nie napiszesz to może być problem potem.

Uważam, że jak wniesiesz zarzut przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy to będzie skuteczny. Jak sąd nie dopatrzy się okoliczności powodujących bezskuteczność zapisu na sąd polubowny to pozew oddali.

advisor napisał:
A czy mógłbyś precyzyjniej wyjaśnić dlaczego jak rozumiem mój zarzut będzie nieskuteczny?

Ja nie twierdzę, że on będzie nieskuteczny. Wprost przeciwnie.
Pytałeś "co byłoby, gdyby był nieskuteczny". No to odpowiedziałem.

advisor napisał:
Znam się na IT i fora dotyczące problemów informatycznych wyglądają kompletnie inaczej, jeśli pytanie nie było wałkowane setki razy to zazwyczaj uzyskuje się konkretną i rzeczową odpowiedź.

Dostałeś konkretną i rzeczową odpowiedź na swoje pytanie.
Pytanie brzmi jednak, czy zadałeś wszystko pytania, które powinieneś był zadać. Dlatego polecam adwokata.

I - jeśli nie zapłaciłeś - zmień radcę. Ten się nie nadaje. Jak pisałem zapis na sąd polubowny to jeden z najlepszych zarzutów, bo wygrywasz sprawę "na dzień dobry" bez merytorycznego wdawania się w spór. Jeżeli Twój pełnomocnik tego nie wychwycił, to należy się go pozbyć.
Powstaje jednak cała masa pytań, począwszy od tego, czy rzeczywiście umowa, której fragment wkleiłeś, jest podstawą tego sporu. To, że na piśmie nie było żadnej innej, nie musi oznaczać, że nie było ustnego porozumienia.

Jest wiele możliwości. Dlatego ulubiona odpowiedź prawników brzmi: "to zależy". ;)

Copthall dziękuje za odpowiedź.

Reasumując - czyli radzisz złożyć Sprzeciw w którym podnieść zarzut: zapis na sąd polubowny
dowód: umowa.

Ostatnia edycja:
advisor napisał:
Copthall dziękuje za odpowiedź.

Reasumując - czyli radzisz złożyć Sprzeciw w którym podnieść zarzut: zapis na sąd polubowny
dowód: umowa

Czy jesteś w stanie sporządzić taki dokument i ile by to kosztowało?

Proszę zapoznać się z regulaminem tego forum.

AnWald

Teraz rozumiem.

Skorzystałem z serwisu www który reklamuje się ,że prawnicy udzielają rad online i przez video czat itd. są tam adwokaci i prawnicy. Wybrałem 1szego który się zgłosił (radca) dlatego ,że jak wyczytałem - skoro nie jest to sprawa kryminalna ro radca wystarczy. Zapłaciłem z góry kartą kredytową, bo taki jest wymóg.

W samym pytaniu wkleiłem fragment umowy i też napisałem ,że chcę odrzucić pozew powołując się na klauzule o Sądzie Arbitrażowy. Jedyny mój błąd to zamiast Sprzeciw napisałem odpowiedź na Pozew.

Dostałem wzór formularza i pytania o istotę sprawy w którą nie chcę wnikać :/

AnWald - jak wnioskuję z wypowiedzi na forum jesteś Adwokatem a nie Radcą. Może potrzebujesz wiedzy, porady, pomocy w zakresie IT [strona www, marketing (prowadzenie kampanii, pozycjonowanie itd.)] Służę pomocą w tym zakresie na dość przyzwoitym poziomie.

Copthall - j.w również chętnie pomogę w IT

Ostatnia edycja:
A Ty wiesz w ogóle jaką masz formę zachować? Czy pismo czy na formularzu urzędowym SP? Bo od niedawna wiesz, że to w ogóle ma być sprzeciw na nie odpowiedź na pozew.
Lepiej niech cały materiał w sprawie przejrzy ktoś kompetentny.
Do kiedy masz czas na wniesienie sprzeciwu?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Wszystkie materiały przesłałem Radcy Prawnemu z którym kontakt się urwał :(

Czyli:
1. Pozew (na formularzu)
2. Załączniki (pełnomocnictwo dla radcy, korespondencja - wybrana wybiórczo - z 7 listów wybrali jeden który jest mało istotny w sprawie)
3. NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Termin upływa 30.12.14. Niestety pierwszy "spec" mnie przetrzymał od 17 do 26 i napisał ,że jest chory i się nie podejmuje, kolejny miał w 1 dzień pomóc w napisaniu pisma ale przysłał mi pusty druk i kontakt się urwał. Co mnie kosztowało dotychczas 300 zł i jestem w tym samym miejscu...

Ale jak rozumiem najważniejsze w temacie to:

1. Na nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym odpowiada się Sprzeciwem SP - Sprzeciw od wyroku zaocznego, zarzuty od nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym, sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym - www.druki.gofin.pl przy pomocy formularza (bo pozew był na formularzu)?

Czy zaznaczam jako właściwy:
a) Zarzuty od nakazu zapłaty

czy

b) Sprzeciw od nakazu zapłaty

2. Nie wdawać się w istotę sporu tylko wnieść zarzut o

a) niewłaściwość Sądu powołując się na dowód (umowa)

czy

b) Niedopuszczalność względna powołując się na dowód (umowa)

3. Uzasadnić iż cała współpraca oparta była na 1 umowie z regulacją Arbitrażem
4. Dołączyć kopię umowy jako dowód.
5. Wszystko w 3 egzemplarzach wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru do Sądu.

Ostatnia edycja:
"Sprzeciw" w trybie upominawczym
"Zarzuty" w trybie nakazowym

Widzę, że nie rozumiesz za bardzo co wdanie się w spór co do istoty sprawy

Niedopuszczalność względna to właśnie niewłaściwość sądu jako organu z uwagi na umowę. To jest jedno i to samo.

Powinieneś mieć fachową pomoc, żeby nic nie pominąć.

Pamiętasz oprócz odpisu sprzeciwu o podpisach i że jak dowód składasz w załączeniu to też jego odpis i że kopie załączonych umów trzeba podpisać za zgodność z oryginałem żeby uwierzytelnić odpis dokumentu prywatnego?

Egzemplarze sąd + każdy powód. Egzemplarze kompletne ze wszystkimi załącznikami.

Jest multum spraw, znajdź kogoś na miejscu na cito adwokat czy radca.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót