Zarzuty a paragraf 60 kk i Służba Wojskowa...

• Autor wątku Autor wątku alex88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Kiedyś już na forum pisałem na temat mojej Sprawy. Mam 2 zarzuty o rozbój (byłem ale nic nie robiłem, co potwierdzili poszkodowani na rozpoznaniu). Ci co już robili Siedzą, a zarzut jest, że zostało to dokonane wspólnie i w porozumieniu. Mam dozór policyjny. Ponadto mam wyrok 5 miesięcy w zawieszeniu za uszkodzenie mienia (Samochodu).

Jednak jakiś czas temu zgłosiłem doniesienie o popełnieniu przestępstwa - jakiś facet oferował seks z 9-latką, oraz Sam z nią współżył. policji przekazałem dość mocne dowody. Co prawda policja mnie jeSzcze nie poinformowała o tym jak zakończyła Się ta sprawa, oraz o tym czy go zatrzymali, ale czy na Swojej Sprawie mogę się powoływać na podst. art. 60kk § 4 o warunkowe zawieszenie kary? czy w takim przypadku na podst. art. 60kk § 5 mogę dostać nawet zawieszenie kary w wysokości 5 lat na 10?

I jeszcze jedno pytanie: Dostałem bilet do wojska, czyli jak dostanę wyrok więzienia, to jak to będzie wyglądało jak będę akurat wypełniał Służbę wojskową?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Naprawdę nikt nie jest w Stanie mi odpowiedzieć?
:(

Re: Zarzuty a paragraf 60 kk i Służba Wojskow

[cytat="alex88"]
czy na Swojej Sprawie mogę się powoływać na podst. art. 60kk § 4 o warunkowe zawieszenie kary? czy w takim przypadku na podst. art. 60kk § 5 mogę dostać nawet zawieszenie kary w wysokości 5 lat na 10?
[/cytat]

Nie.
Zasady o których mowa w art. 60 par. 4 k.k. dotyczą sytuacji w której Pan oprócz wyjaśnień złożonych w związku ze stawianymi Panu zarzutami opowiedział od razu także o innych czynach jakich się Pan dopuścił oraz o jakich Panu wiadomo.
W Pana sytuacji może Pan przed Sądem powiedzieć o tym że złożył Pan takie zawiadomienie o przestępstwie etc, i Sąd na pewno w jakimś tam zakresie weźmie to pod uwagę, ale z całą pewnością nie jest to podstawa do zastosowania wobec Pana art. 60 k.k.

Atmo przepraszam może zbocze z tematu ale co oznacza art.60&3 kk bardzo pilne :help:

[cytat="alex88"]
Jednak jakiś czas temu zgłosiłem doniesienie o popełnieniu przestępstwa - jakiś facet oferował seks z 9-latką, oraz Sam z nią współżył. policji przekazałem dość mocne dowody. [/cytat]

Czy ujawniłeś i przedstawiłeś te okoliczności w czasie składania wyjaśnień w sprawie rozbojów, w której obecnie toczy się postępowanie przeciwko Tobie? Czy zanim wszcżeto postępowanie o rozboje?

[cytat="alex88"]I jeszcze jedno pytanie: Dostałem bilet do wojska, czyli jak dostanę wyrok więzienia, to jak to będzie wyglądało jak będę akurat wypełniał Służbę wojskową?[/cytat]

Co do zasady, z dniem rozpoczęcia odbywania kary pozbawienia wolności przestaniesz pełnić służbę zasadniczą, a po wykonaniu kary pozbawienia wolności WKU będzie mogło Cię powołać ponownie do służby na jej pozostały do odbycia okres.

Jest jednak także możliwość odroczenia przes Sąd wykonania kary pozbawienia wolności żołnierzowi służby zasadniczej do czasu zakończenia służby wojskowej o ile wymiar kary nie przekracza sześciu miesięcy (art. 336 par. 1 k.k.)

[cytat="Marsac"]Atmo przepraszam może zbocze z tematu ale co oznacza art.60&3 kk bardzo pilne :help:[/cytat]

Ten przepis mówi o tzw. małym świadku koronnym, przewidując możliwość nadzwyczajnego złagodzenia kary skruszonemu współsprawcy, który ujawni informacje o pozostałych wspólnikach i istotne informacje o okolicznościach dokonanego wspólnie z nimi przestępstwa.

Powrót