Zarzuty od nakazu zapłaty - wysłanie za granicą

• Autor wątku Autor wątku noxiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

noxiss

Użytkownik
Odpowiedzi
329
Witam,

Czy wniesienie zarzutów od nakazu zapłaty w Anglii będzie skuteczne i traktowane tak samo jak złożenie pisma w polskim urzędzie pocztowym?

Pozdrawiam

Nie, będzie liczyła się data wpływu do sądu, a nie data stempla pocztowego. Co swoją drogą jest skandalem.

Syphar napisał:
Nie, będzie liczyła się data wpływu do sądu, a nie data stempla pocztowego. Co swoją drogą jest skandalem.
Skandalem to jest sen zimowy kolegi. Od 2013 roku...
Uwaga - z Anglii liczy się polecona wysyłka tylko Royal Mail, by decydowała data stempla. Żaden kurier itp.

Dorzucam pytanie od siebie.
Czy jeżeli mieszkam za granicą to jaki adres zwrotny podać sądowi do korespondencji? Z zasady sąd nie wysyła poczty poza Polskę więc co zrobić, podać jakiś korespondencyjny na rodzinę w kraju gdzie będę w stanie odebrać?

I jeszcze jedno, to podstawa ale nie mam obycia prawnego więc wtajemniczeni niech się nie gniewają. Ile kopii sprzeciwu i dokumentów na udowodnienie adresu powinienem wysłać?

2x sprzeciw ,1x jakikolwiek papier z adresem na okres kiedy byla sprawa,adres do doreczen w PL ,tez mieszkam a Anglii i mam podobna sytuacje.Dobre jest to ze terminy mamy wydluzane do miesiaca a nie 2 tyg.Tresc moga Ci nawet odczytac na skype ,ewentualnie przeslac na mail,nawet poczta nie trwa to dlugo bo polecony ok 5 dni idzie

O widzisz, i to jest konkret,dzięki!

Terminy wydłużone do 30 dni?
O tym nie słyszałem, ciekawe...

dokladnie 30 dni - odkrecalam komornika ,dostawalam pisma z sadu wszedzie terminy 30 dniowe w zwiazku z zamieszkiwaniem poza granicami kraju

kura-domowa napisał:
Dobre jest to ze terminy mamy wydluzane do miesiaca a nie 2 tyg.
Zależy na jaką czynność.
Sąd wysyła zagranicę, choć niechętnie. Jeśli chcesz, podajesz osobę do doręczeń w kraju.

Tyle że trochę zamieszania,napisać pismo do sądu można od siebie a odebrać trzeba w kraju. Wot, taka dola zadłużonego;)

No chyba że podczas pobytu w Polsce od razu wysyłać bo PP jednak działa ekspresem w porównaniu z tym co tu na miejscu.

EDIT:Amelia napisała w tym samym czasie jak widzę. Skoro niechętnie wysyłają za granicę to podam adres w kraju i tyle.

Osoba do doreczeń to musi mieć jakieś pisemne pełnomocnictwo w sądzie czy na poczcie wystarczy zgłosić?

EDIT 2:Czy adres do doreczeń musi być podany do sądu osobnym pismem czy wystarczy go podać jako zwrotny na kopercie?

Ostatnia edycja:
Wskazujesz osobę do doręczeń w piśmie procesowym. Sąd będzie wysyłał na nazwisko i adres tej osoby więc żadne pełnomocnictwa na pocztę nie będą potrzebne

Amelio kochana, zabijesz mnie za te pytania ale człowiek dokładny ze mnie więc muszę się upewnić.

Wskazuję tę osobę w osobnym piśmie dołączonym do sprzeciwu czy w samym sprzeciwie?

Zwrotny na kopercie mogę spokojnie podać aktualny zagraniczny czy już ten polski do korespondencji?

No trochę namieszaliście z tym doręczaniem za granicę.
Nie ma żadnego obowiązku podawania adresu do doręczeń czy pełnomocnika w kraju, jeżeli krajem naszego zamieszkania jest członek UE.
Sądy w sprawach cywilnych co najwyżej pouczają, że wysyłanie za granicę jest kosztowne i zalecają ustanawianie adresu w kraju.

W moim przypadku to wprawdzie kraj należący do Schengen ale nie będący członkiem EU. Dla pewności wyznaczyłem pełnomocnika do doreczeń i wszystko gra.

Jeszcze jedno.

Konto w e-sądzie założone tylko nie wiem gdzie szukać czy został złożony jakiś pozew przeciwko mnie a jeśli już to na jaki adres.

Czy skoro sąd ma mój numer PESEL to niezależnie na jaki adres skierowano by pozew to powinien być automatycznie widoczny w "moich sprawach"?

Słusznie bo Schengen a EU to czasem spore różnice.
I jeszcze jedno w kwestii korespondencji z i do EU.
Nie ma obowiązku wysyłania listu poleconego, może być zwykły.
W sprawach "mniej" lub "wcale" terminowych szkoda płacić sporo więcej.

A dodatkowo w UK zwrotki na listach zostają doręczone razem z przesyłką - chyba listonosze słabo się orientują w temacie.
I trochę po za tematem - do niedawna takie InPostowe zwrotki załączane do listu wysłanego z Polski do kraju anglojęzycznego, były w języku polskim i francuskim (sic!).

Mehitabel napisał:
W moim przypadku to wprawdzie kraj należący do Schengen ale nie będący członkiem EU. Dla pewności wyznaczyłem pełnomocnika do doreczeń i wszystko gra.
Przynależność do strefy Schengen nie ma tu żadnego znaczenia. Norwegia, Szwajcaria czy Islandia? Art. 165 §2 nie pozostawia żadnych wątpliwości:

Oddanie pisma procesowego w polskiej placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe lub w placówce pocztowej operatora świadczącego pocztowe usługi powszechne w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu.

Zatem nie tylko musisz ustanowić osobę do doręczeń, ale najlepiej aby był to pełnomocnik i wysyłał pisma w twoim imieniu z kraju - gdyż listy wysłane od ciebie nie korzystają z zachowania terminu jako daty stempla pocztowego. Liczy się data wpływu do sądu!
Mehitabel napisał:
Jeszcze jedno.

Konto w e-sądzie założone tylko nie wiem gdzie szukać czy został złożony jakiś pozew przeciwko mnie a jeśli już to na jaki adres.

Czy skoro sąd ma mój numer PESEL to niezależnie na jaki adres skierowano by pozew to powinien być automatycznie widoczny w "moich sprawach"?
Wejdź w MOJE SPRAWY, nastepnie zaznacz SPRAWY ZAKREŚLONE i FILTRUJ

Bardzo Ci dziękuję Amelio, jak zwykle twoje rady są pomocne i konkretne.
Wygląda na to iż trzeba będzie ustanowić tego pełnomocnika bo sam nie wyrobię z kursowaniem do kraju co dwa tygodnie.

Powrót