Zasady (nie-) nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku numenius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

numenius

Użytkownik
Odpowiedzi
92
Witam.

Drążę w innym temacie kwestię czasu, w którym należy złożyć Wykaz Inwentarza w Sądzie i dalej nie wiem, czy można to zrobić wyprzedzająco, ale teraz mam pytanie z innej beczki:

-jeśli po zmarłym ojcu w pierwszej kolejności dziedziczy jego córka-jedynaczka (bo żona zmarłego i rodzice/dziadkowie nie żyją) i nabędzie ona spadek z dobrodziejstwem inwentarza z chwilą upływu 6-ciu miesięcy od śmierci ojca, to czy dalsi potencjalni spadkobiercy (siostra zmarłego i jej zstępni) będą w jakiejkolwiek sytuacji "zagrożeni" tym spadkiem po zmarłym?

numenius napisał:
Witam.

Drążę w innym temacie kwestię czasu, w którym należy złożyć Wykaz Inwentarza w Sądzie i dalej nie wiem, czy można to zrobić wyprzedzająco, ale teraz mam pytanie z innej beczki:

-jeśli po zmarłym ojcu w pierwszej kolejności dziedziczy jego córka-jedynaczka (bo żona zmarłego i rodzice/dziadkowie nie żyją) i nabędzie ona spadek z dobrodziejstwem inwentarza z chwilą upływu 6-ciu miesięcy od śmierci ojca, to czy dalsi potencjalni spadkobiercy (siostra zmarłego i jej zstępni) będą w jakiejkolwiek sytuacji "zagrożeni" tym spadkiem po zmarłym?
Chodzi mi o to, czy jeśli po 6-ciu miesiącach córka zmarłego z automatu przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza w ramach dziedziczenia ustawowego, to czy "spadkobiercy" z dalszych grup w kolejności dziedziczenia mogą w jakiejkolwiek hipotetycznej sytuacji zostać powołani do spadku, czy przyjęcia spadku przez córkę zamyka temat dla rodziny?

Jeżeli córka przyjemnie spadek to już nikt inny nie dziedziczy ,ona jest jedynym spadkobiercą i to zamyka temat dla rodziny Ale jeżeli córka zejdzie z tego świata nie pozostawiając potomków to wtedy rodzina wraca do gry

Ostatnia edycja:
Dziękuję, o taka informację mi chodziło.
Dopytam zatem, gdy córka (ma męża i dwoje dorosłych dzieci) odziedziczy spadek jako jedyny ustawowy spadkobierca i hipotetycznie za jakiś trudny do przewidzenia czas zejdzie z tego świata, to jej ewentualne długi odziedziczone ewentualnie w spadku po jej ojcu staną się problemem już jedynie zstępnych i tylko ich (przyp. wstępni nie żyją, jest jedynaczką)?

Powrót