Zasady wypłacania delegacji w niemczech.

• Autor wątku Autor wątku prepond
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prepond

Użytkownik
Odpowiedzi
162
Witam,

Czy ktoś się orientuje jak jest z delegacjami w Niemczech? Praca na etacie czasami trzeba wyjechać do innego niemieckiego miasta, jaka wtedy się należy delegacja? Co w przypadku wyjazdu do innego kraju? Podobno za noc pracodawca musi wypłacić delegację 100 euro, czy pracownik musi więc sam sobie opłacić hotel?

Proszę o informacje.

Moze ktoś ma znajomego w Niemczech i moze zapytać?

to wszystko zalezy od ukladu zbiorowego pracy. W Niemczech nie ma kodeksu pracy i bardzo wiele rzeczy jest regulowane branzowo miedzy zwiazkami zawodowymi i organizacjami pracodawcow i obowiazuje w calej branzy.

U mnie w pracy byla lista ze wszystkimi krajami, na kazdy kraj (w Polsce nawet nawet na wieksze miasta) byly rozne maksymalne stawki na nocleg w hotelu . Do tego w zaleznosci od ilosci godzin spedzonych poza domem (np. wiecej niz 8 godzin ale mniej niz 12, wiecej niz 12 ale mniej niz 24 godziny itd) byly dodatkowo stawki na wyzywienie, rowniez zalezne od panstwa

W twoich kadrach albo w radzie zakladowej powinni ci to wszystko wyjasnic

Na koniec roku koszty niezwrocone przez pracodawce mozna podac do pewnego pulapu w rozliczeniu podatkowym

Czyli jak oni mi mówią że 100 euro mam za noc i 46 za granicą za dzień tzn że to normalne i to ja opłacam hotel?

tak, a jak ty sobie to wyobrazasz, ze dostaniesz 100 euro delegacji i jeszcze darmowy hotel i jeszcze 46 dodatkowo na jedzenie? Tak dobrze to nie ma

Albo pracodawca ci placi nocleg plus "diete" na wyzywienie i koniec
Albo ty placisz sobie nocleg sam, wtedy dostajesz ryczalt na nocleg i do tego dieta na wyzywienia

Powrót