zasiedzenie a podatek

• Autor wątku Autor wątku endriu35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

endriu35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam miałem sprawę o zasiedzenie z wynikiem pozytywnym . stwierdzono zasiedzenie na babcie , ja to otrzymałem w spadku i mam pytanie czy jako spadkobierca będe musiał zapłacić podatek w us od zasiedzenia proszę o pomoc

Babcia musi zapłacić podatek.
Jeśli zmarła to nie będziesz od tego płacił podatku jako od zasiedzenia, tylko jako spadkobierca od nabytego majątku spadkowego, chyba że jest jakies zwolnienie.

tak babcia nie żyje taki podatek od spadków i darowizn płaciłem czy trzeba jeszcze będzie płacić podatek

Sąd wydał postanowienie o stw. nabycia przez babcię nieruchomości przez zasiedzenie z chwilą wskazana w tym orzeczeniu (tzn. ze była tą właścicielką własnie w tym dniu).

Jeśli załatwiałeś sprawę w US więcej niż 6 lat temu to nie musisz już nic robic w US. Zobowiazanie się przedawniło. Ale jeśli nie minelo to przeczytaj poniższe uwagi.

Jeśli płaciłeś już podtek od spadku ale w SD-3 nie ująłeś tej nieruchomości która babcia nabyła przez zasiedzenie to bedziesz musiał wypełnić jeszcze raz tak samo ten formularz oraz dopisać w dobrym miejscu tą nieruchomość którą babcia zasiedziała.

Organ podatkowy wyliczy od nowa podatek i zaliczy Tobie na poczet wyliczonego podatku tą kwotę którą już zapłaciłeś. Nie ma możliwości zwortu i zapłaty w całości od nowa. Odpadają więc odsetki.

Zatem działania organu bedą następujące: wydane zostanie postanowienie o wznowieniu postępowania (nastąpi to po złożeniu SD-3), następnie zostaniesz poinformowany o 7-dniowym terminie na zapoznanie się z materiałem dowodowym i w końcu zostanie Ci doręczona decyzja w ktorej zostanie napisane ile masz do dopłaty.
Podatek wyniesie od 3 do 7 %.

Żadne konsekwencje Ci nie grożą, chyba że już w chwili składania pierwotnego SD-3 postanowienie o zasiedzeniu uprawomocniło się, co pewnie nie miało miejsca.

Jeśli nieruchomość zasiedzona miała powierzchnie co najmniej 1 ha i była rolą to podatku od tego nie zapłacisz, a organ odmówi wznowienia postępowania.

ten podatek od spadku i darowizn płaciłem w w 1996 r

aaaa no to już się przedawniło więc nie musisz nic składać ani płacić.

Ale dla pewności zapytam: czy postanowienie o zasiedzeniu zawiera dane o babci czy może sąd doliczyl jej czas posiadania do twojego i sąd orzekl ze to ty nabywasz tą nieruchomość??
Rozumiem ze data z ktora babcia nabyla ta nieruchomosc jest wczesniejsza niz data smierci babci?

po śmierci babci stwierdzono zasiedzenie i przy odczytywaniu wyroku jest na babcie zasiedzenie wyrok jest jeszcze nie prawomocny a o zasiedzenie składałem wniosek po śmierci babci także pewnie mi doliczono lata tak babcia ja nabyla w 1950roku

Powrót