zasiedzenie a spadek

• Autor wątku Autor wątku sipkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sipkowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.Mama chciałaby zasiedziec sie na gruncie(plac i domek) w ktorym mieszka i jest tez zameldowana ponad 50 lat.Niestety nie została jeszcze przeprowadzona sprawa spadkowa i brat mamy(ktory nigdy tu nie mieszkał)nie zgadza sie na zasiedzenie mamy.Karze mamie najpierw przeprowadzic sprawe spadkową.Podkresle jeszcze ze nie chcemy wujka okrasc z jego czesci.Moje pytanie to czy mama musi pytac wujka o zgode w zasiedzeniu?Czy załatwienie najpierw zasiedzenie nie ułatwia troszka sprawy spadkowej i czasu?Chyba jest tez mniej mapek geodezyjnych? z gory dziekuje za odpowiedz

Wszczęcie postępowania spadkowego przerywa bieg zasiedzenia.

Zasiedzenie, tak jak i dziedziczenie, następuje z mocy samego prawa, z tym że:
- przy zasiedzeniu matka stanie się właścicielem nieruchomości bez obowiązku spłaty na rzecz brata; opłata sądowa wynosi 2 000 zł.
- przy dziedziczeniu oboje staną się współwłaścicielami nieruchomości, zakładając, że jest to spadek po ich rodzicach i nie ma innych spadkobierców; opłata sądowa wynosi 50 zł.

Sprawa spadkowa nijak ma się do zasiedzenia, chyba że chodzi o dział spadku, ale także i w tym postępowaniu można zgłosić zarzut zasiedzenia. Jest to mniej kosztowne niż zakładanie osobnej sprawy. Poza tym zasiedzenie nastąpiło kilka lat temu, zatem wujek nie ma już tytułu do działki.

[cytat="hellgate"]Poza tym zasiedzenie nastąpiło kilka lat temu, zatem wujek nie ma już tytułu do działki.[/cytat]

Hmmm, tego to już nie wiemy :what: Fakt zamieszkiwania od 50 lat nie przesądza o możliwości zasiedzenia, bo matka mogła większość lat mieszkać z rodzicami, władającymi nieruchomością. Zapewne zachodzi tu posiadanie w złej wierze (30 lat m.in. samoistnego użytkowania).

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Mam jeszcze pytanie -czy ja mama sie zasiedzi(działaka dom)to wystarczy pojsc do notariusza i jest to juz mamy bez sprawy spadkowej?Drugie pytanko czy mama wtedy moze dac mi i wujkowi darowizne w postaci tej nieruchomosci?

Powrót