zasiedzenie - czy ktoś mi pomoże?

• Autor wątku Autor wątku sniezka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sniezka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie :)

Pilnie poszukuję pomocy o tematyce zasiedzenia, mam poważny problem.
Chętnie porozmawiam na forum z kimś, kto się na tym zna lub spotkam z odpowiednim prawnikiem.

Bardzo proszę o pomoc. Czekam z niecierpliwością.

Pozdrawiam Ania

Chodzi mi o to że mam problem z przyznaniem mi prawa zasiedzenia części domu i działki na której jest on położony i obok, pomimo tego że spadkobiercy tego już nie żyją i chyba nawet nie wiedzieli że tam coś mają. Dokładnie to chodzi o to że to moja mama stara się o to prawo, ponieważ to ona mieszka tam już 30 lat. Jej brat (który już nie żyje i dostała po nim cały spadek) kupił dom i całe gospodarstwo od pana X, ale teraz po 30 latach okazało się że połowa domu i część podwórka należy do Pana Y czyli brata Pana X. Z tego co nam wiadomo to Pan Y nie miał dzieci a żona juz nie żyje. Moja mama przez te lata korzystała z tej działki i domu i nikt nigdy się nie pojawiał że \"coś mu się należy\". Moja mama ma jeszcze 2 siostry ale spadek po bracie przeszedł tylko na nią (bo one tam nie mieszkały nigdy)i moja mama przez te lata opłacała podatek za tą działkę - jest to udokumentowane. Złożylyśmy wniosek do sądu i była już 1 sprawa (ale nasza adwokatka nie wykazała się, przedstawiała nam sprawę całkiem inaczej)i jak się okazuje to trzeba założyć jeszcze 1 sprawę spadkową (chyba po Panu Y, na której ma byc moja mama i jej 2 siostry)ale dlaczego skoro to tak naprawdę nie należało do brata mojej mamy?. Czy to tak faktycznie ma wyglądać? Czy potrzebna jest ta sprawa spadkowa. Nam bardzo zależy na czasie. Bardzo proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję.

Powrót