Zasiedzenie działki rolnej bez księgi wieczystej po dziadku

• Autor wątku Autor wątku Sylwo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mój dziadek w blizej nieokreślonych okolicznościach mniej więcej w czasie II WŚ lub tuż po niej nabył działkę rolną bez księgi wieczystej. Przez 30 lat działkę użytkowała moja mama opłacając należne podatki. Od przejścia mojej mamy na emeryturę przez ostatnie 10 lat działkę użytkuję ja. Czy jest możliwe zasiedzenie działki na moją mamę ? Ja użytkuję działkę zbyt krótko, żeby mieć możliwość zasiedzenia. Jakie dokumenty mogą być potrzebne na sprawę? Słyszę sprzeczne informacje. Na pewno potrzebne będzie zaświadczenie z urzędu skarbowego o opłacaniu podatku przez moją mamę w latach 1982-2012. Podobno trzeba będzię też wzywać na świadków sołtysa gminy i sasiądów użytkujących przylegające działki. Słyszałem też o potrzebie podania adresów rodzeństwa mojej mamy.

Pozdrawiam,
Sylwester

Trzeba zacząć od analizy umowy na podstawie której Twój dziadek wszedł w posiadanie działki. Jeżeli nie macie tej umowy to trzeba jej poszukać. Na początek trzeba poszukać chociaż wzmianki o numerze aktu notarialnego , nazwie notariusza, dacie umowy, w następujących miejscach (zaczynając od najprostszych):
1) w wydziale podatków lokalnych urzędu gminy,
2) w powiatowej Ewidencji gruntów i budynków,
3) w wydziale ksiąg wieczystych Sądu Rejonowego. Jeśli w ewidencji gruntów i budynków nie ma podanego numeru księgi wieczystej dla danej działki to wtedy w wydziale ksiąg wieczystych można jeszcze szukać aktu notarialnego w teczce zbioru dokumentów prowadzonych dla nieruchomości przed założeniem dla nich księgi wieczystej,
4) w Oddziale Archiwum Państwowego w aktach notarialnych przekazanych na podstawie ZARZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 18 marca 1963 r. w sprawie przekazania archiwom państwowym akt i ksiąg b. notariuszy.

Sylwo123 napisał:
Czy jest możliwe zasiedzenie działki na moją mamę ?
To nie jest takie proste. Sąd powinien najpierw ustalić jakie udziały w prawie własności tej działki Twoja mama nabyła w spadku po rodzicach. Czyli trzeba też ustalić czy jej rodzice byli właścicielami działki i w jakim udziale. To czy byli właścicielami może wynikać z umowy zawartej przez Twojego dziadka (jeśli była ważna) lub z zasiedzenia dokonanego na rzecz dziadka albo na rzecz dziadka i babci (jeśli umowa była nieważna).
Dlatego trzeba zacząć od przeanalizowania umowy.

Ostatnia edycja:
Powrót