Zasiedzenie nieruchomości - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku pawkos83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawkos83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam Państwa serdecznie!

Nazywam się Paweł i jestem nowy na tym forum. Mam trudną sprawę związaną ze stanem prawnym domu rodzinnego, w którym mieszkam. Zacznę od początku. W 1937 roku moi prapradziadkowie przepisali dom swojej córce Franciszce, która spłaciła swoje rodzeństwo. Zmarła w 1978 roku. Sąd podzielił majątek po niej po 1/4 dla męża i 3 synów. Żyje jeszcze 1 syn, który podarował mi już swoją część. Sprawa dotyczy pozostałych 3/4. W księdze wieczystej ciągle widnieje wpis o własności Franciszki w 3/4 części oraz 1/4 mojej i ostrzeżenie o tym, iż sąd wydał postanowienie o podziale majątku po niej pomiędzy ww. osoby. Problem dotyczy możliwości regulacji stanu prawnego. Moja mama mieszka w tym domu od urodzenia już ponad 45 lat. Niestety nie zawsze gromadziła dokumenty związane z utrzymaniem domu. Czy może ona ubiegać się u tzw. zasiedzenie? Czy pozostali potencjalni spadkobiercy 3/4 części muszą się dowiedzieć o postępowaniu o zasiedzenie? Chcielibyśmy uregulować stan prawny bez konieczności spłaty potencjalnych spadkobierców. Na jakich zasadach sąd szuka potencjalnych spadkobierców?

Bardzo proszę o pilną pomoc.

Pozdrawiam!

Paweł

Witam ponownie!

Bardzo proszę o pomoc w ww. sprawie.

Pozdrawiam!

Paweł

jeśli Pana mama mieszka w tym domu, więc jak najbardziej należy wystąpić o zasiedzenie tej nieruchomości. Jeśli ta nieruchomość miała charakter gospodarstwa rolnego i tak Pani mama ją używała, to można by się zastanawiać jeszcze nad uwłaszczeniem z datą na dzień 1971r. Nie koniecznie muszą być wszystkie dokumenty wystarczą zeznania świadków jak przez tyle lat tam mieszkała i wybiórcze dokumenty np. o zapłacie podatku,opłat za media itp.

Co do uczestników postępowania- to będą to te osoby, które figurują w księdze wieczystej lub lwh jako właściciele hipoteczni tej nieruchomości.Jak ich los nie będzie znany, Sąd ustanowi dla nich kuratora.
--
dementii

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podam może więcej szczegółów. Ja mam w KW wpisaną własność 1/4. Mama posiada dokumenty za ok. 10 lat różnych opłat. Ja swoją 1/4 część uzyskałem w 2008 roku. Od 2009 roku podatki są kierowane na moją osobę. Nieruchomość nie ma charakteru gospodarstwa rolnego.
W księdze wieczystej widnieje prababcia (3/4 własności) i ja. Ponadtwo jest jeszcze postanowienie sądu o podziale majątku po prababci. Postanowienie to wpisano w ostrzeżeniu w KW.
Chcielibyśmy uniknąć spłacania potencjalnych spadkobierców, gdyż oni nigdy nie interesowali się domem.

Pozdrawiam!

Paweł

Witam ponownie!

Czy mogę prosić Państwa o odpowiedź na moje pytania?

Bardzo serdecznie dziękuję!

Pozdrawiam!

Paweł

Powrót