zasiedzenie spadku

• Autor wątku Autor wątku marcin969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam taką sytuację. Pradziadek zmarł i zostawił dom. Miał 3 synów. Jednym z nich był mój ojciec. Nikt nie przeprowadził podzialu majatku.W tym domu pozostał jeden z jego braci, który również zmarł i obecnie mieszka tam jego syn. Ja zostałem spadkobiercą po swoim ojcu 2 lata temu, przed upłynięciem 30 lat(ewentualnego zasiedzenia). Czy mogło dojść do zasiedzienia domu? Czy to że zostałem spadkobiercą przed tymi 30latami zatrzymuje zasiedzenie?. Ewentualnie proszę o jakąś poradę

marcin969 napisał:
Czy to że zostałem spadkobiercą przed tymi 30latami zatrzymuje zasiedzenie?
Nie.
marcin969 napisał:
Czy mogło dojść do zasiedzienia domu?
Za mało informacji Pan podał by nawet zbliżyć się do udzielenia odpowiedzi. Teoretycznie możliwe jest nabycie udziału w nieruchomości przez zasiedzenie przez jednego ze współwłaścicieli, który jednocześnie był posiadaczem samoistnym udziałów nie będących jego własnością. Ale po pierwsze musi minąć określony czas samoistnego posiadania a po drugie nie może dojść do przerwania biegu okresu samoistnego posiadania. Można zacząć od ustalenia, w którym roku zmarł pana pradziadek i kto po śmierci pańskiego pradziadka korzystał z tego domu, płacił rachunki, dokonywał remontów czy inwestycji.

Powrót