Zasiedzenie udziałów a brak stwierdzenia nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku marteski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marteski

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Do sądu wpłynął wniosek o zasiedzenie nieruchomości, który należał do dziadków mojej żony, przez jedno z rodzeństwa ojca mojej żony. Wnioskodawca ma sądowe stwierdzenie nabycia spadku na podstawie ustawy po swoich rodzicach (dziadkach mojej żony). Na podstawie tego postanowienia udziały w nieruchomości nabył także mój nieżyjący już teść. Kilka lat po teściu umiera moja żona. Po żonie przeprowadzam stwierdzenie nabycia spadku na podstawie ustawy – nabywam ja i dwójka małoletnich dzieci. Nie wiem, czy po teściu była przeprowadzona „stwierdzeniówka”. We wniosku o zasiedzenie jestem wymieniony jako uczestnik (moje małoletnie dzieci też - bez przedstawiciela ustawowego:D)
Czy brak stwierdzenia nabycia spadku po teściu oznacza, że tych udziałów nie nabyła moja żona (a po jej śmierci nasze dzieci)?

marteski napisał:
Czy brak stwierdzenia nabycia spadku po teściu oznacza, że tych udziałów nie nabyła moja żona (a po jej śmierci nasze dzieci)?
Nie. Brak postanowienia stwierdzającego nabycie spadku nie ma na to wpływu. Realny wpływ ma natomiast zasiedzenie (jeżeli już nastąpiło) bo powoduje nabycie prawa własności przez posiadacza samoistnego i jego równoczesną utratę przez współwłaścicieli.

Paulie Gualtieri napisał:
Realny wpływ ma natomiast zasiedzenie (jeżeli już nastąpiło) bo powoduje nabycie prawa własności przez posiadacza samoistnego i jego równoczesną utratę przez współwłaścicieli.

Dopuszczam możliwość zasiedzenia udziału należącego do mnie, ale udziału należącego do małoletnich już nie można zasiedzieć - zgodnie z art. 173 KC - czy mam rację?

To zależy. Jeśli bieg zasiedzenia zakończył się jeszcze przed śmiercią Twojej żony to wtedy w skład spadku po niej nie wchodziły już udziały własności w tej nieruchomości a więc zasiedzenie nie biegnie przeciwko małoletnim spadkobiercom Twojej żony i art. 173 nie ma zastosowania.

Poza tym, zakładam że nikt rozsądny nie wnioskował by o stwierdzenie zasiedzenia podczas jego biegu bo sprowokowałby tylko współwłaścicieli do powództwa windykacyjnego które przerywa bieg zasiedzenia.

Przypuszczam że dzieci Twojej żony zostały wskazane we wniosku o stwierdzenie zasiedzenia tylko z tego powodu że są następcami prawnymi współwłaścicieli przeciwko którym biegło zasiedzenie.

To zależy. Jeśli bieg zasiedzenia zakończył się jeszcze przed śmiercią Twojej żony to wtedy w skład spadku po niej nie wchodziły już udziały własności w tej nieruchomości a więc zasiedzenie nie biegnie przeciwko małoletnim spadkobiercom Twojej żony i art. 173 nie ma zastosowania.

Od śmierci rodziców wnioskodawcy o zasiedzenie w zeszłym roku minęło 30 lat. Wniosek został złożony 4 dni po upływie 30 lat. Moja żona zmarła 5 lat temu.
Myślę, że art. 173 ma zastosowanie. A Ty jak sądzisz?

Art. 173 miałby zastosowanie jeżeli wnioskodawca nie wykaże że zasiedzenie rozpoczęło się jeszcze przed śmiercią jego rodziców. Mogła by to być na przykład nieformalna darowizna od rodziców dokonana na tyle dawno że bieg zasiedzenia zdążył by zakończyć się przed śmiercią Twojej żony.

Pytanie - czy wiesz czym wnioskodawca uzasadnia datę rozpoczęcia zasiedzenia?

Ostatnia edycja:
Pytanie - czy wiesz czym wnioskodawca uzasadnia datę rozpoczęcia zasiedzenia?

Nie wiem, czym wnioskodawca uzasadnia datę rozpoczęcia zasiedzenia - jeszcze nie otrzymałem z Sądu wniosku. Na tym etapie przypuszczam, że jest to upłynięcie okresu 30 lat od śmierci spadkodawcy.

Powrót