zasiedzenie

• Autor wątku Autor wątku bendziii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bendziii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
moja żona kupiła działkę z zabudowaniami (60ar) w 1997r.część tej działki nie użytkowała tylko pozwoliła obrabiać sąsiadowi.Dwa lata temu postanowiliśmy postawić na tej działce dom mam wszystkie pozwolenia na budowę tzn.projekt pozwolenie itp.niestety moja sąsiadka twierdzi iż ona jest właścicielką części mojej działki od ok. 100 lat (cała rodzina jej) i wystąpiła o zasiedzenie powołała 10 świadków iż użytkowała to pole.Ja mam na tę działkę założoną księgę wieczystą czy mogę stracić część działki?

Trudno odpowiedzieć w oparciu o te nikłe informacje. Na jakiej zasadzie nieruchomość była używana/użytkowana przez sąsiadów przed nabyciem jej przez żonę. Po 30 latach zasiedzenie można uzyskać nawet jeżeli ma się złą wiarę. Istotnym elementem jest posiadanie samoistne a więc władanie rzeczą dla siebie tak jak właściciel. Ważne jest też to, iż sąd będzie musiał zgodnie z domniemaniem prawnym przyjąć dobrą wiarę a wówczas termin zasiedzenia ulega skróceniu do lat 20. To Państwo będą musieli wykazać złą wiarę. Ważne jest jak już wspomniałem źródło nabycia posiadania.

Powrót