zasiłek, a sprzedaż domu

• Autor wątku Autor wątku marika331
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika331

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam!
Proszę o pomoc!
W grudniu sprzedałam dom, bo jestem osobą samotną i nie byłam w stanie go utrzymywać. Zakupiłam kawalerkę w bloku. Po opłaceniu podatku, pośrednika i notariusza oraz zakupu wyposażenia mieszkania niewiele zostało mi na życie.
Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności, jestem osobą niepełnosprawną ( stopień umiarkowany). Jestem bezrobotna, nie mam rodziny.
Złożyłam wniosek do MOPS o przyznanie zasiłku. Otrzymałam odpowiedź negatywną, bo jak twierdzą miałam za duży dochód.
Nie mam pieniędzy, chodzę głodna. Czy MOPS postąpił słusznie? Mam 55 lat

tzn kiedy sprzedałaś i ile Tobie zostało?
nie opłacasz opłat za mieszkanie?

Sprzedałam w grudniu ubiegłego roku. Po opłatach: podatku, pośrednika, notariusza zostało niecałe 30 tysięcy. Starczyło na zakup wyposażenia i bieżące opłaty do kwietnia

jest to dochód, który rozlicza się na 12 m-cy,
co to za wyposażenie, które kupiłaś? masz potwierdzenia?

I teraz mam żebrać :( Musiałam kupić meble, aby mieszkać po ludzku :(

Kupiłam meble, sprzęt AGD... - mam na wszystko faktury

nie brzmi to za rozsądnie wydać 30.000 jak się nie ma pracy, możesz się odwołać od decyzji odmownej wskazując na niezbędność tych wydatków

od tych 30 tysięcy odliczając stałe opłaty około 850 zł ( czynsz, prąd, woda,gaz) i przeciętnie na wyżywienie 500 zł miesięcznie zostało 19000 zł. Czy to dużo na wyposażenie mieszkania? Miałam mieszkać w pustym, nie wyremontowanym mieszkaniu? Nie wliczam jeszcze wydatków na rehabilitację po operacji...

Przepraszam bardzo, skoro wolałaś mieszkać po ludzku i wydałaś całą kasę na wyposażenie mieszkania, to kogo masz pretensje, że chodzisz głodna i musisz żebrać? Nie lepiej żyć nieco oszczędniej...

Powrót