Zasiłek a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku kesonex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kesonex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Piszę w imieniu mojej mamy. Osoba ta ma 56 lat w tym roku, 36 lat pracy z czego ostatnia umowa 4 letnia na czas określony skończyła się 31 grudnia 2014(cały czas ciągłość). Od 25 grudnia 2014 do 16 lutego 2015 roku przebywa/ć będzie na zwolnieniu lekarskim. Z tego też powodu nie została przedłużona umowa. Telefonicznie dostała taką informację. Mam dwa pytania w związku z tym.

Czy jeśli teraz pójdzie po 16 lutego do urzędu pracy aby zarejestrować się to czy będzie należał jej się zasiłek dla bezrobotnych? Czy to zwolnienie lekarskie może przeszkadzać?

I drugie pytanie z prośbą o pomoc,opcja, którą rozważa to czy jeśli po 16 lutego podejmie pracę w inne firmie i np po pół roku nowy pracodawca ja zwolni z przyczyn ekonomicznych to czy także będzie należał się jej ten zasiłek?

Ma ofertę prostej pracy ale nie wiadomo czy to stanowisko będzie rentowne dlatego rozważamy różne opcje.

Proszę o pomoc.

Rozumiem, że była to umowa o pracę, tak? Jaki był jej wymiar i jakie wynagrodzenie brutto?

Tak byla to umowa o prace na czas określony w pełnym wymiarze godzin.
Wynagrodzenie to najnizsza krajowa brutto.

kesonex napisał:
Czy jeśli teraz pójdzie po 16 lutego do urzędu pracy aby zarejestrować się to czy będzie należał jej się zasiłek dla bezrobotnych? Czy to zwolnienie lekarskie może przeszkadzać?
Zasiłek będzie przysługiwać, jeśli w trakcie zwolnienia otrzymywała zasiłek chorobowy, którego podstawa stanowiła przynajmniej kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę.
kesonex napisał:
opcja, którą rozważa to czy jeśli po 16 lutego podejmie pracę w inne firmie i np po pół roku nowy pracodawca ja zwolni z przyczyn ekonomicznych to czy także będzie należał się jej ten zasiłek?
Zdąrzy się jeszcze zarejestrować w PUP czy nie? Jakie warunki pracy oferuje nowy pracodawca: jaki rodzaj umowy i jakie wynagrodzenie brutto?

Będzie podobnie najniższa krajowa i na początek umowa na czas określony na 1 rok.
Chyba zdąży jeśli dobrze zrozumiałem pytanie.

Tak tak, umowa o pracę na czas określony na rok (podobnie jak wcześniej) i zaczęła by się automatycznie po skończonym zwolnieniu lekarskim tj:. 16 lutego.
Lukasz

kesonex napisał:
Tak tak, umowa o pracę na czas określony na rok (podobnie jak wcześniej) i zaczęła by się automatycznie po skończonym zwolnieniu lekarskim tj:. 16 lutego.
16 lutego nie wolno jej podjąć pracy, bo do tego dnia zgodnie z opinią lekarza jest niezdolna do pracy. Najwcześniej nową pracę może podjąć 17 lutego... jeśli lekarz orzeknie o zdolności do pracy. Tak samo jest z rejestracją w PUP.
Jeśli mama zdecyduje się podjąć pracę od razu po zakończeniu zwolnienia (17.02), to nie będzie miała czasu na rejestrację w PUP, więc na razie nie ma mowy o zasiłku dla bezrobotnych.

Powrót