zasiłek aktywizacyjny - należ mi się?

• Autor wątku Autor wątku jacekk20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekk20

Użytkownik
Odpowiedzi
96
witam
we wniosku o zasiłek aktywizacyjny jest zdanie:
"Jednocześnie informuję że z dniem ......... rozpocząłem zatrudnienie z własnej inicjatywy / w wyniku skierowania przez urząd pracy, wyłączając staż, roboty publiczne, prace interwencyjne i zatrudnienie w ramach refundacji kosztów doposażenia stanowiska pracy"

w umowie o pracę mam zapis:
"5) inne warunki zatrudnienia: Stanowisko utworzono w ramach projektu nr xxx.xxxx.xx..x.x.xxxx. pod tytułem "wzrost konkurencyjności firmy X przez rozbudowę i wprowadzenie nowych usług" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz ze środków Budżetu Państwa."

pracę znalazłem sam, bez pomocy PUP.
czy taki zapis w umowie dyskwalifikuje mnie z zasiłku aktywizacyjnego?

i tak przy okazji jaki jest termin po podpisaniu umowy na dostarczenie wniosku o zasiłek aktywizacyjny do PUP?

Dodatek aktywizacyjny przysługuje tylko os. z prawem do zasiłku

mam prawo do zasiłku, chodzi tylko o to czy taki zapis w umowie o pracę, nie jest tym o czym piszą w cytowanym wniosku, a co sprawiłoby że mi zasiłek aktywizacyjny nie przysługuje

To zależy, czy owo stanowisko pracy jest dofinansowane przez urząd pracy - jeżeli tak, to dodatek aktywizacyjny nie przysługuje.

tylko że skąd ja jako osoba szukająca pracy mam wiedzieć co pracodawca załatwia z urzędem pracy i dlaczego jeśli jest taka możliwość to jako pracownik który sam sobie znajduje pracę bez pomocy PUP miałbym być poszkodowany, bo zysku żadnego z sytuacji jeśli jakaś kasa na stanowisko pracy jest z PUP ja nie mam, żadnych dodatkowych pieniędzy a przecież dodatek aktywizacyjny powinien się należeć. z tego co jest w umowie to stanowisko jest z pieniędzy z Unii, tylko że ja jako osoba składająca wniosek o dodatek nie będę wiedział czy te pieniądze z unii przechodzą w jakiś sposób przez PUP.

Jeżeli byłoby to stanowisko dofinansowane przez urząd pracy,t o byłoby również skierowanie urzędu pracy - dlatego w tym przypadku raczej dodatek będzie przysługiwał. Chyba, że nagle pracodawca Panu powie proszę iść po skierowanie do urzędu... to będzie wszystko jasne.

aha, czyli krótko mówiąc tylko jeśli praca jest ze skierowania z PUP, to wtedy przy tym zapisie nie mam dodatku, ale jeśli nie było żadnego skierowania, to dodatek bez problemu będzie mi się należał jak pójdę do urzędu.
no to w porządku, dzięki wielkie

Powrót