zasiłek ALGI

• Autor wątku Autor wątku morgaine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morgaine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
Mój mąż pracuje w Niemczech od października 2013 roku jednak firma, w której pracuje prowadzi taką politykę, że na czas zimy (3 miesiące) zwalnia pracowników tłumacząc, że w tym okresie jest przestój w pracy. W poprzednim roku mąż dostał takież zwolnienie i powiedziano mu żeby złożył wniosek o ALGI na ten okres, niestety po 3 miesiącach prób i latania z papierami dostaliśmy odmowę przyznania świadczenia ponieważ mąż nie miał przepracowanych 12 miesięcy (pracował ale poprzedni szef narozrabiał w papierach i nie uznali tego). W tym roku mąż znów dostanie zwolnienie i tym razem znów nie będzie miał przepracowanych 12 miesięcy więc nie dostanie zasiłku a za coś żyć trzeba. Czy jest możliwość aby z tego wybrnąć? Ostatnio mąż dostał zaświadczenie, że przyjmą go z powrotem po upływie 3 miesięcy ale nikogo to nie obchodziło. Słyszałam coś, że pracodawca musi mu wypisać na 3 miesiące wcześniej pismo o zawieszeniu w pracy a nie zwolnieniu i wtedy zasiłek przyznają ale nie mam pojęcia czy to prawda i jak powinno owe pismo wyglądać. Proszę o pomoc, zależy mi na tym aby sprawy dopilnować tak żeby pracodawca wystawił odpowiednie zaświadczenie a nie coś na odwal się bo zostaniemy praktycznie bez środków do życia.

Powrót