zasilek bezrobotny za granica?

• Autor wątku Autor wątku lialech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lialech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
:(Witam serdecznie,
licze, ze Panstwo odpowiedza na moje pytanie, bo chyba juz wszedzie probowalam i nic... nikt nie potrafi udzielic mi jednoznacznej odpowiedzi.
Chodzi o to, ze przepracowalam w Polsce 4 lata, w tym 2 lata jako wychowawczy. Nastepnie w polowie trwania mojego okresu wychowawczego przeprowadzilismy sie do Luksemburga, bo maz dostal tu oferte pracy. Jestesmy tu okolo roku, moj wychowawczy jakis czas temu sie skonczyl i doszlam do wniosku, ze poki nasza corka jest jeszcze za mala, by pojsc tu do przedszkola, ja zarejestruje sie w luksemburskim Urzedzie Pracy i wystaram sie o rok, bo tyle tu przysluguje, zasilku dla bezrobotnych. Tu pojawia sie problem. Gdzie powinnam sie o to starac? W Polsce nie mam juz zameldowania, ale przepracowalam te 4 lata wlasnie w Polsce i tam odprowadzane byly skladki. Natomiast w Luksemburgu posiadam jedynie meldunek. Czy to wystarczy, by tu ubiegac sie o te swiadczenie? Czy moze, jak niektorzy mi sugeruja, juz mi to przepadlo? Blagam o jak najszybsza odpowiedz. Z gory serdecznie dziekuje.:(:help:

Powinnas zarejestrowac sie w urzedzie pracy w Luksemburgu, czy bedziesz miec prawo do zasilku dla bezrobotnych, trudno powiedziec, najlepiej jest zapytac urzednika, czy bedziesz kwalifikowac sie do tego zasilku.

Powrót