zasiłek chorobowy a rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku ewelinali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelinali

Użytkownik
Odpowiedzi
116
2-go stycznia 2012 dostalam l4 po wypadku samochodowym. w polowie lutego skonczyla mi sie umowa o prace, nie zostala przedluzona, a ja dalej jestem na l4. obecnie mam zasilek chorobowy z zusu. moje pytanie brzmi: czy moge sie zarejestrowac w pup bedac na zasilku? i jesli nie, czy zasilek chorobowy liczy mi sie do ciaglosci zatrudnienia?

Zasiłek chorobowy będzie liczony jako okres nieskładkowy.
D UP. zarejestrujesz się po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego.

a czy zasilek chorobowy liczy sie do zasilku dla bezrobotnych? przy wyliczaniu okresu zatrudnienia?

Tak, o ile podstawą chorobowego była najniższa krajowa.

na umowie mialam 1600 brutto, wypadek byl w drodze z pracy. za styczen dostalam 100% wynagrodzenia. czy w tym wypadku moge byc spokojna?

I jeszcze jedno: okres zatrudnienia plus okres zasiłku chorobowego po zatrudnieniu musi opiewać co najmniej 365 dni.

to wiem, brakowalo mi 2 tygodni do 365 dni. ale skoro sie wlicza, jest ok. bardzo dziekuje.

Witam, jestem w dość skomplikowanej sytuacji przez 182 dni po wypowiedzeniu z pracy byłam na zwolnieniu chorobowym wypłacanym z ZUS. 9 czerwca 2012 to chorobowe mi się skończyło o czym nie wiedziałam gdyż ZUS policzył mi do chorobowego tez inne okresy zwolnienia ch. między którymi nie było 60 dni przerwy. Kierowana ta nie wiedza zaniosłam do ZUS chorobowe do dnia 30 czerwca. ZUS oczywiście odmówił mi chorobowego po 9 czerwca na zasiłek rehabilitacyjny nie chcę iśc gdyz planują iśc do pracy od 1 lipca. I moje pytanie jest takie po 9 czerwca chce sie zarejestrowac w urzędzie pracy żeby mieć ubezpieczenie NFZ a teoretycznie jeszcze wtedy jestem na chorobowym którego ZUS nie płaci. Czy urząd pracy może mnie zarejestrować????:!:

Witam, pracuje sezonowo. W 2013 roku pracowałam od 16.04.2013 do 30.09.2013 potem byłam na zasiłku chorobowym ZUS do 6.12.2013 w 2014 pracowałam od 14.04.2014 do 15.10.2014. czy w tym przypadku otrzymam zasiłek dla bezrobotnych?? Proszę o odpowiedź.

Wynagrodzenie w 2013 r wynosiło 1600 zł brutto, a 2014 r 1680 zł brutto czyli najniższe krajowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót