Zasilek chorobowy a zasilek dla bezrobotnych- POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku brutal1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brutal1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam nastepujacy problem mam umowe o prace do 31.12. 2012r., mam teraz l4 do 7.01.2012r. pozniej bede je kontynuowal u psychiatry przez kolejne pol roku gdyz choruje na zaburzenia psychiczne i epilepsję. I teraz mam pytanie czy jesli przysluguje mi prawo do zasilku dla bezrobotnych to moge pozegnac sie z zasilkiem chorobowym?? :( Chodzi o to ze w tej chwili bedac na l4 jestem niezdolny do pracy a zasilek dla bezrobotnych przysluguje osobie ZDOLNEJ do pracy czy sie myle??? Bardzo prosze o odpowiedz gdyz boje sie ze zostane bez srodkow do zycia.... :(

jeżeli jest Pan chory i zachowa Pan ciągłość zwolnienia chorobowego to zasiłek się będzie należał cały czas, jeśli jest Pan chory to PUP Pana nie zarejestruje jako bezrobotnego, także zwracać uwagę jak lekarz będzie wystawiał kolejne zwolnienia żeby była ciągłość
zasiłek może Pan otrzymywać przez 182 dni a następnie może Pan wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne lub rentę

Bardzo dziekuje za odpowiedz gdyz spedza mi to sen z powiek tylko mam jeszcze jedna watpliwosc gdyz z tego co sie orientuje musze dostarczyc do zusu druk z-10 a tam jest pytanie czy przysluguje mi zasilek dla bezrobotnych i nie wiem co mam wpisac?? ze tak czy ze nie?? jesli wpisze ze nie to bedzie ze sklamalem?? :(

Tyle, że po 90 dniach choroby zostanie pan wyrejestrowany z PUP.

Będzie przysługiwał jeżeli zarejestruje się Pan w Urzędzie Pracy i otrzyma Pan decyzję o przyznaniu zasiłku.
Ale przecież nie będzie się Pan rejestrowal, ponieważ jest zwolnienie chorobowe.
Proszę na razie zapomnieć o Urzędzie Pracy i się leczyć-ciągłość leczenia!!!
Dopiero jak się skończy leczenie to pójdzie Pan do Urzędu Pracy.

Druk z-10 nie, nie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych - to nie kłamstwo, to fakt - więc tak proszę wpisać.

Tylko, warto pamiętać, że do otrzymania zasiłku niezbędne jest 12 miesięcy okresu składkowego z najniższym wynagrodzeniem w okresie ostatnich 18 miesięcy poprzedzających bezpośrednio rejestrację. Jeśli więc będzie pan chorował pół roku i 1 dzień to nici z zasiłku.

AnJay napisał:
Tylko, warto pamiętać, że do otrzymania zasiłku niezbędne jest 12 miesięcy okresu składkowego z najniższym wynagrodzeniem w okresie ostatnich 18 miesięcy poprzedzających bezpośrednio rejestrację. Jeśli więc będzie pan chorował pół roku i 1 dzień to nici z zasiłku.

Z tego co wiem, to jeśli podstawą zasiłku chorobowego jest suma wyższa niż najniższe wynagrodzenie to okres jego pobierania wlicza się do stażu pracy.

Powrót