Zasiłek chorobowy...i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku kryste0077
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kryste0077

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Od 20 czerwca jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu oczekiwania na operację barku, która ma odbyć się 19 listopada. 30 czerwca wygasła mi umowa o pracę więc po ustaniu zwolnienia nie wracam do pracy. Z tego co wiem, to ZUS opłaca 182 dni zasiłku. Tylko teraz pytanie...od 20 czerwca do 30 czerwca zasiłek płacił pracodawca, czyż nie? Tak więc na zwolnieniu mogę być 182 dni licząc od 1 lipca, plus te 10 dni czerwca, tak?
Kolejną rzeczą, nad którą się zastanawiam to: co dalej, gdy ZUS zapłaci te maksymalnie 182 dni, a moja rehabilitacja będzie wymagać dalszego zwolnienia?
Licząc od dnia 1 lipca do 31 czerwca jest 184 dni, więc ZUS zapłaci do 29 grudnia, dobrze myślę?
Jak wygląda sprawa z kolei z zasiłkiem rehabilitacyjnym? Czy, kiedy moje zwolnienie przekracza prawną długość czyli te 182 dni, dostaję jakieś wezwanie z ZUSU na komisję, czy po prostu przestają wypłacać zasiłek i sam się muszę martwić o to, żeby w odpowiednim czasie pisać wniosek o zasiłek rehabilitacyjny ?
Proszę, aby ktoś mi to wyjaśnił w miarę przejrzyście, będę bardzo wdzięczny.

kryste0077 napisał:
Z tego co wiem, to ZUS opłaca 182 dni zasiłku. Tylko teraz pytanie...od 20 czerwca do 30 czerwca zasiłek płacił pracodawca, czyż nie? Tak więc na zwolnieniu mogę być 182 dni licząc od 1 lipca, plus te 10 dni czerwca, tak?
182 dni liczy sie całościowo, czyli w Twoim wypadku od 20 czerwca, to ze płacił wcześniej pracodawca to bez znaczenia.
kryste0077 napisał:
co dalej, gdy ZUS zapłaci te maksymalnie 182 dni, a moja rehabilitacja będzie wymagać dalszego zwolnienia?
Gdy będziesz musiał przekroczyć 182 dni możesz wnioskować o świadczenia rehabilitacyjne. Czyli na jakieś 60-30 dni przed końcem okresu 182 dni zasiłku musisz złożyć wniosek i tam wyznaczą Ci komisję która oceni czy i na ile świadczenia rehabilitacyjnego Ci przyznać. W ZUSie nic z automatu się nie dzieje poza cofaniem i zabieraniem świadczeń, to radzę zapamiętać.

neme_ napisał:
Czyli na jakieś 60-30 dni

A dokładnie - wniosek o świadczenie rehabilitacyjne należy złożyć najpóźniej na 6 tygodni przed upływem okresu zasiłkowego.

Dzięki wielkie za pomoc, nawet bym nie wiedział że tak długo przed upływem zasiłku muszę składać wniosek...czyli najpóźniej do 6-7 listopada. Tak na dobrą sprawę to najlepiej zrobię to już jutro, bo będę zanosił kolejne zwolnienie lekarskie.
Czy ktoś z Was kiedyś składał taki wniosek? Zastanawiam się nad tym, czy warto dołączyć coś do takiego wniosku, jakieś dokumenty, zaświadczenia itd czy po prostu dać sobie z tym spokój do momentu wezwania przez komisję?

Powrót