zasiłek chorobowy niemcy

• Autor wątku Autor wątku trutkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trutkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
jestem na zwolnieniu lekarskim już prawie 6 miesięcy w polsce moge chorować 180 dni potem otrzymuje sie świadczenie rehabilitacyjne jak jest w niemczech prosze o pomoc

W Niemczech chorobowe mozna dostawac maksymalnie przez 78 tygodni. W praktyce juz wczesniej kasa chorych moze stwierdzi, ze osoba nie rokuje widokow na wyzdrowienie i "wykolegowac" taka osobe na zasadzie Aussteuerung (w wolnym tlumaczeniu: zakonczenie wyplaty swiadczen) z wyplacania chorobowego kierujac chorego do ubezpieczenia emerytalnego (Deutsche Rentenversicherung) celem zlozenia wniosku na rente inwalidzka (Erwerbminderungsrente). Po tym Aussteuerung i do momentu rozpatrzenia wniosku o rente, wyplacany jest zasilek dla bezrobotnych, o ile takowy przysluguje. Ewentualnie moga cie wyslac do sanatoriim (Reha-Maßnahme), gdzie na koniec pobytu otrzymuje sie ekspertyze lekarska, czy dana osoba nadaje sie do pracy czy nie ("arbeitsfähig oder arbeitsunfähig entlassen"). W praktyce podwazenie tej ekspertyzy sanatorium (ktore jest oplacane przez ubezpieczenie rentowe), jest bardzo trudne.

Automatycznie zadnych "swiadczen rehabilitacyjnych" nie dostaniesz, po otrzymaniu decyzji o Aussteuerung z kasy chorych o wszystko trzeba sie troszczyc samemu skladajac samemu odpowiednie wnioski

Hej mieszkam w Niemczech prawie rok i mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży. Ile jest płatne? Pracuje od 28 października 2012r. w ciąże zaszłam w maju ale dowiedzialam sie w czerwcu. Byłam u lekarza dał mi zwonienie lekarskie bo ciąża była zagrożona (na zwolnieniu byłam 5 tygodni w mojej firmie wyliczyli mi średnią z trzech miesięcy bo niby tak się liczy zwolnienie lekarskie kobiecie w ciąży) ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Nie mam do kogo się zwrócić z tym pytaniem bo nikt nie wie jak jest tu w niemczech i co ile płacą gdzie pójść. Jestem normalnie ciemna.... Wróciłam do pracy po tych 5 tygodniach i przepracowałam tydzień i od szefa dostałam papierek iż nie ma dla kobiety w ciąży pracy na danym stanowisku i od 5 sierpnia siedzę w domu. Umowa kończy mi się 28.10.2013r. A termin porodu mam na 15 lutego 2014r.
Proszę o odpowiedź bedę bardzo wdźięczna za jakiekolwiek informacje

Powrót